DTP'den enerji önergesi

AKP'nin enerji politikası konusunda gensoru verdiklerini açıklayan DTP Şırnak Milletvekili Kaplan, enerji politikalarının araştırılmasını, enerji ve güvenlik konularında gerekli çalışmaların yapılmasını istedi.

soL (HABER MERKEZİ) DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, TBMM Başkanlığı'na sundukları araştırma önergesiyle ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında, önergenin gerekçesini okudu.
Kaplan, yaptığı açıklamada, ''ülkemizde, bütün yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının tespit edilip, çevre koşulları da göz önünde bulundurularak tüketime sunulmasını amaçlayan, dışa bağımlılığın sakıncalarını ülke içi önlemlerle ve stratejilerle en aza indirgeyen bir politikanın benimsenmesinde yarar var'' dedi.

Yanlış politikalar nedeniyle enerjide Türkiye'nin kendi kaynaklarının yerine ithal kaynakların kullanıldığını söyleyen Kaplan, dışa bağımlılığın maliyetinin 50 milyar dolar olduğunu belirtti. Gerekçede, 59. ve 60. hükümetlerin, ithal enerji üzerinde durdukları, enerjinin büyük çoğunluğunu İran, Bakü-Ceyhan veya Kerkük'ten petrol boru hatlarıyla alarak, Türkiye'yi risk altına soktukları öne sürülerek, bu vanaların kapanabileceğinin hesabının yapılmadığı ifade edildi.

Her işin başı Kürt sorunu
Türkiye'nin başlıca enerji kaynakları olan linyit ve maden kömürünün nükleer enerji ile birlikte "çevreyi tehdit" ettiğini söyleyen Kaplan'a göre, enerji sorununun çözümü, yine Kürt sorununun çözümünde gizli. Yerli kaynak kullanımı için verilen gensoru önergesinde, Kaplan, Kerkük petrollerinin etkin kullanımı için Kuzey Irak yönetimi ile iyi ilişkileri ve Kürt sorununda demokratik çözümü önerdi.