DTP üzerindeki baskılar kalkıyor mu?

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, DTP üzerindeki siyasi ambargonun kalkacağını iddia ederken DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, haklarında yürütülen soruşturmalar çerçevesinde ifadelerinin alınması için mahkemeler tarafından Meclis Başkanlığı’na yazı gönderilmesini değerlendirerek DTP üzerindeki baskılara işaret etti.

soL (HABER MERKEZİ) Kürt sorununun tartışıldığı 32. Gün'ün konuklarından DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, DTP üzerindeki siyasi ambargonun kalkacağını söyledi.

Kaplan, Başbakan Erdoğan'ın DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile yakın bir zamanda görüşeceğini açıklarken, Türkiye'nin sorunlarının çözümü için emniyetinden askerine kadar devletin tüm kurumlarının bu diyalog süreci içinde olması gerektiğini belirtti.

Gül'ün Kürtlere dönük açıklamalarından sonra da benzer olumlu açıklamalar DTP lideri Ahmet Türk'ten gelmiş, Türk çözüme yaklaşıldığını ifade etmişti.

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş ise bugün basına verdiği demeçte, haklarında yürütülen soruşturmalar çerçevesinde ifadelerinin alınması için mahkemeler tarafından Meclis Başkanlığı'na yazı gönderilmesini "Bizi yargılamak istiyorlarsa zorla götürmeleri lazım" şeklinde değerlendirdi.

Demirtaş "Yargılanmaktan çekinmiyorum, veremeyecek hiçbir hesabım yok. Ancak siyasi bir karar var ortada. O halde gelsinler zorla götürsünler, ayağımızla gidip kuzu kuzu bu hukuksuzluğa ortak olmayacağız" dedi.

DTP üzerindeki baskılara işaret eden Demirtaş "Dava konusu olan konuşmalarımızda Türkiye'de artık Kürt analarının da Türk analarının da yüreği yanmasın. Gerekirse 'Öcalan'la görüşülsün akan kan durdurulsun' demişim. Ben bu davadan yargılandım ceza da aldım. Ancak Yargıtay kararı benim aleyhime bozdu. Yargılama yeniden başladı. Bu arada da milletvekili seçildim. Mahkeme yargılamayı durdurdu ancak savcılar itiraz etti. Yargıtay ise 'yargılayabilirsiniz dokunulmazlıkları yoktur' anlamına gelen bir karar verdi" dedi.

Bu tür baskıların Cumhuriyet tarihinde ilk olduğunu belirten Demirtaş "Adam öldürmekten yargılanan milletvekili vardı, ancak milletvekili iken yargılanmadı. Bizse yaptığımız konuşmalardaki barış çağrılarımız için yargılanmak istiyoruz. Bu açık bir ayrımcılık ve hukuksuzluktur. Adam öldüren milletvekili oluyor ve yargılanamıyor ancak biz yargılanabiliyoruz. Bunu siyasi tavır olarak algılıyoruz ve mahkemeye gitmeme kararı aldık. Hakkımızda zorla getirme kararı çıkardılar ancak kim bizi nasıl zorla götürecek. Şahsi olarak milletvekillerinin kürsü dokunulmazlığı hariç bütün dokunulmazlıklarının kalkmasından yanayım. Yargılanmaktan çekinmiyorum, veremeyecek hiçbir hesabım yok. Ancak siyasi bir karar var ortada. O halde gelsinler zorla götürsünler, ayağımızla gidip kuzu kuzu bu hukuksuzluğa ortak olmayacağız. Meclis'te bir sürü yolsuzluk dosyası bulunurken biz barış istediğimiz için dokunulmazlıklarımız tanınmıyorsa bu ayrımcılıktır. Bizi yargılamak istiyorlarsa zorla götürmeleri lazım" dedi.

DTP'liler Meclis'ten mi çıkarılacak?
TBMM Başkanı Köksal Toptan, ifade vermeye gitmeyen DTP milletvekillerinin polis zoru ile götürülmemesi için formül arandığını açıkladı. DTP'liler ise ifade vermeye gitmemekte kararlı.

DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, haklarında fezleke hazırlanan DTP milletvekillerinin savcılığa ifade vermeyi düşünmediklerini söyledi. Ayna, gazetecilerin, "TBMM Başkanı Köksal Toptan, '5 milletvekilinin savcıya ifade vermesiyle ilgili yazıları tuttuğunu' söyledi. Toptan ile görüştünüz mü? İfade verecek misiniz?" sorusu üzerine, TBMM Başkanı Toptan ile görüşmediklerini ve görüşmeyi de düşünmediklerini belirtti.

Dokunulmazlığın kaldırılmasını her zaman savunduklarını belirten Ayna, "Eğer böyle bir hak varsa ve AKP'li ve CHP'li milletvekilinin ne kadar hakkıysa bizim de o kadar hakkımızdır. Hala gidip herhangi bir ifade vermeyi düşünmüyoruz. Ne zaman Başbakan hakkında hazırlanan fezlekelerle ilgili gidip savcılığa ifade verir, biz de düşüncelerimizi açıkladığımızdan dolayı açılan davalarla ilgili oturur, yine düşünür, değerlendirir ve bir karar alırız. Ama şu anda ne TBMM Başkanı ile bu konuyu görüşmeyi düşünüyoruz ne de bu konuda savcılıklara ifade vermeyi düşünüyoruz" dedi.