DTP tezkerenin uzatılmasına tepkili

DTP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, hükümetin sınır ötesi operasyon tezkeresinin süresini uzatma planlarına tepki gösterdi.

soL (HABER MERKEZİ) DTP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, hükümetin sınır ötesi operasyon tezkeresinin süresini uzatma planlarına tepki gösterdi. Tezkereye destek vermeyeceklerini kaydeden Kurtulan, "Ölme-öldürme kurgulu siyasetten vazgeçilmeli. Yaşa-Yaşat siyaseti hâkim olmalı" diye konuştu.

Hükümet, süresi 17 Ekim'de dolacak olan sınır ötesi operasyon yetkisinin süresini uzatmayı planlarken, DTP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, Meclis'te gazetecilerin soruları üzerine hükümetin kararını değerlendirdi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un da sürenin uzatılması yönünde bir sorun olmadığına ilişkin açıklaması olduğunu kaydeden Kurtulan, "Biz de zaten bir sorun olmayacağını biliyoruz. Eğer ordu talep ederse yeniden tezkerenin çıkartılmasını hükümet seve seve, isteyerek yapar, bunu birlikte planlarlar" dedi. Tezkerenin süresinin uzatılmasını üzüntüyle karşıladıklarını kaydeden Kurtulan, "her Genelkurmay başkanı kendisinden mi başlatmak istiyor, bunu sınamak mı istiyor doğrusu insan merak ediyor" dedi.

Tezkerenin sonuç getirmediğini söyleyen Kurtulan "Defalarca denenmiş, sonuç alınmamış, çok insanımızın canını yitirmesine sebep olmuş bir durumu yeniden ülkemizin gündemine getirmek, daha çok insanımızın kanının akmasına sebep olmuş bu yöntemi yeniden tartışıyor olmaktan üzüntü duyuyoruz." diye konuştu.

Önceki sınır ötesi operasyonlarda yaşanan acılardan derin üzüntü duyduklarını ifade eden Kurtulan, meclise tezkerenin gelmesi durumunda çok sert bir tutum izleyeceklerini de belirtti.

Anadilde konuşmak Avrupalılara, Amerikalılara serbest Kürtlere yasak

Kurtulan, "anadilde konuş kampanyası" çerçevesinde ortaya atılan meclis kürsüsünde Kürtçe konuşma yönündeki görüşlere TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın "Kürtçe konuşamazlar" karşılığını vermesine de sert tepki gösterdi. Meclis kürsüsünde Kürtçe konuşma konusunda partide alınmış bir karar bulunmadığını anlatan Kurtulan, Toptan'a "Avrupalılar, Amerikalılar gelip bu Meclis'te kendi dillerinde konuşuyor, kendilerini ifade ediyorlar. Kürtlerin kendi dilini konuşmasına hemen 'konuşamaz' demek yerine bu ihtiyacın, talebin nasıl giderileceği tartışılmalı. Avrupalılara, Amerikalılara izin veriliyor da, aynı tarihi paylaşmış bir halkın iki kelime konuşmasına neden izin verilmiyor" karşılığını verdi. Kurtulan, DTP'de Kürtçe bilmeyen milletvekilleri olduğu yönündeki haberleri ise "Kürtler olarak anadilde konuşamıyorsak bu asimilasyonun çıplak göstergesidir. Bu ülkenin bir ayıbıdır" şeklinde değerlendirdi.