DTP’liler açlık grevinde

Diyarbakır’da on binlerce DTP’li partiye yönelik operasyonu protesto etmek için açlık grevi başlattı. DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, operasyonla “adeta dağa çıkmanın teşvik edildiğini” söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Demokratik Toplum Partisi'ne (DTP) yönelik operasyonu protesto etmek için Diyarbakır'da Koşuyolu Parkı'nda bir araya gelen on binlerce kişi açlık grevi başlattı. Bugün saat 16.00'ya dek sürecek olan iki günlük açlık grevi, dün sabah saatlerinde başladı. Çevre illerden gelerek kitlesel açlık grevine katılan DTP'liler başlarına kırmızı bantlar taktılar. Açlık grevine DTP Eşbaşkanları
Ahmet Türk ve Emine Ayna ile DTP'li milletvekilleri ve DTP'li 98 belediye başkanı da katıldı.

14 Nisan tarihinde 15 ilde eşzamanlı olarak başlatılan DTP'ye yönelik operasyonda 3 eşbaşkan yardımcısı ile çok sayıda PM üyesinin bulunduğu 52 kişinin tutuklanmasını protesto etmek için yapılan açlık greviyle ilgili öğle saatlerinde bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı yapan DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk partisine dönük operasyonu siyasal ahlaka sığmayan bir saldırı olarak nitelendirdi. Hükümetin, hatta Genelkurmay'ın zaman zaman dağdakileri indirmek için bazı politikaların gerekliliğini vurguladığını söyleyen Türk, ancak partilerine dönük operasyonun "adeta dağa çıkmayı teşvik etmekte olduğunu" dile getirdi.

Ahmet Türk, DTP'ye yönelik operasyonun "devletin yarattığı 'sahte Kürt' yaratma çabalarının kaybettiği, 'Özgür Kürt'ün kazandığı bir seçim sonucu olarak ele alınması gerektiğini" söyledi.

Operasyonun PKK'nin 1 Haziran'a kadar sürdüreceğini açıkladığı çatışmasızlık kararı ve bu süreçte gelişebilecek diyalog ve uzlaşıya da ağır bir darbe olduğunu ifade eden Türk şöyle konuştu:

"Biz, bu iki günlük açlık greviyle hem demokratik siyaset yönetim anlayışımızda ısrarlı olacağımızı hem de demokratik siyasetin birer öncüsü neferi ve yürütücüsü olacağımızı bir kez daha belirtiyoruz. Ayrıca, bu seçimde açığa çıkan başarı ve 1 Haziran'a kadar oluşan çatışmasızlık kararının yarattığı barış havasının heba olmaması için demokratik siyasi direnişimizde ısrarcı olduğumuzu belirtiyor ve diyoruz ki: DTP'yi susturma silahları sustur. Barış için diyalogun önünü aç. İradesiz ve siyasetsiz bir Kürt olmayı asla kabul etmeyeceğiz. Onurlu bir yaşam onurlu bir duruştur. Bu nedenle buradayız. Ya onurlu bir yaşam ya hiç. Ya özgür iradeye dayalı demokratik bir siyaset ya da hiç."

Açlık grevi boyunca "Kürt sorununu barışçıl çözün" adıyla bir imza kampanyası da yürütecek olan DTP'liler, kampanyada toplanacak imzaları Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, TBMM Başkanlığı ve Avrupa Parlamentosu'na gönderecekler.