DTP katliamı kınadı

DTP Başkanı Türk, Güngören'deki katliam ile ilgili yaptığı konuşmada bu saldırının "klasik jargon" ile değerlendirilemeyeceğini söyledi. Türk, konuşmasında Erdoğan ve Baykal'ı da ağır sözlerle eleştirdi.

soL (HABER MERKEZİ) DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, dün partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada, İstanbul Güngören'de yaşanan bombalı saldırıyı değerlendirdi. Tüyler ürpertici bir katliam yaşandığını belirten Türk, "Bu nedenle, bu katliamı bir kez daha nefretle kınıyorum, bunu gerçekleştirenleri, bunu yapan zihniyeti kınıyorum. Bu insanlık suçuna ortak olmuş kim varsa kınıyorum. Kin, nefret ve düşmanlık yaratmak isteyen çevrelerin oyunlarına gelmemeliyiz" dedi.

"80 yıllık harcı bozmaya çalışanlar var"
Saldırının çok boyutlu olarak ele alınması gerektiğini belirten Türk, "Türkiye ne İsrail ne Filistin ne de Irak'tır. Türkiye'nin harcı, halkların ve bütün farklılıkların kardeşliği üzerinedir. Nerdeyse 80 yıldır bu harcı bozmaya çalışan ne İttihatçı zihniyet ve onun artıkları, ne de uluslararası payandaları halkları birbirine düşürecek emellerine ulaşamamışlardır ve demokratik reflekslerimiz sayesinde bundan sonra da ulaşamayacaklardır" dedi.

"Klasik ezber bu olayı açıklamaya yetmez"
Bombalı saldırının zamanı ve şekline dikkat çeken Türk, "Tamamen sivil halka dönük ve resmen büyük bir katliam yapmak üzere örgütlenmiş bu girişimi enine boyuna düşünmek ve tartışmak zorundayız. Öncelikle, bu kadar cüretkar bir eylemin, böylesi kritik bir dönemde yapılmış olmasının, klasik siyasetimizin alışageldiği terörizm jargonlarıyla açıklanabilecek kadar basit bir olay olduğunu düşünmüyoruz. Klasik ezber, bu olayı açıklamaya yetmez. Hiç kimse, yıllardan beri bilinen siyasetçilerin dillerine doladığı bu klasik ezbere inanamaz. Şimdi sormak gerekiyor Bu korkunç katliam neden Türkiye'de, neden İstanbul'da neden bu dönemde yapıldı? Bu saldırının arkasındaki güçler, Türkiye'yi nasıl bir noktaya çekmeye çalışıyor?" ifadelerini kullanırken, henüz ortada hiçbir delil olmamasına rağmen olayın faili olarak PKK'nın gösterilmesinin nedenini de sordu.

"Derin bir provokasyon var"
Toplumda özgür, eşit ve eleştiren bir vatandaşlık bilinci gelişirken, birilerinin toplumu yeniden depolitize etmeye çalıştığını iddia eden Ahmet Türk, "ülkemizde yıllardan sonra böyle bir toplumsal düzey yakalanmışken, bu vahşet eylemini, bu dehşet eylemini "tipik bir terör saldırısı olarak ele alabilir miyiz? Bu mümkün müdür? Açık ki saldırı çok boyutludur ve çok derin bir provokasyona işaret ediyor" dedi.

"Milliyetçilik çağın en büyük hastalığıdır"
Konuşmasında dün Kerkük'te yapılan miting sırasında yaşanan intihar saldırısına da değinen Türk, bu tür saldırıların birbirinden bağımsız olmadığını söyledi. Türk "Milliyetçilik çağın en büyük hastalığıdır. Bir insanlık travmasıdır, paranoyalar, korkular üzerine inşa edilmiştir. Türkiye, demokratik bir cumhuriyete dönüşmenin sancılarını yaşarken, artık bu ülkede milliyetçi, etnik kışkırtmalar dikiş tutmaz" şeklinde konuştu.

"Başbakan faciadan siyasi rant umuyor"
Erdoğan'ın açıklamalarının esef verici olduğunu kaydeden Türk "Sayın Başbakan, 'terörün halk desteğinden' bahsediyor. 'Terörün siyasi desteklerinden' bahsediyor. Bununla ne demek istiyor? Bu faciadan nasıl bir siyasi rant umuyor? Gerçekten insanın kanını donduran değerlendirmeler yapıyor sayın Başbakan. Bu soruyu açıkça soruyoruz. Yeniden partimize karşı bir linç kampanyası mı başlatılmak isteniyor? Parti binalarımıza, yöneticilerimize, üyelerimize saldırılar yapılmasının zemini mi yaratılmaya çalışılıyor? Bir taraftan birlik beraberlikten söz ederken öte yandan halkın bir kısmını diğer kesimine karşı kışkırtmaya çalışmanız gözlerden kaçmamıştır. Hükümetin görevi tahmin yürütüp, fal açarak halkı oyalamak değil, gerçek failleri bir an önce adalete teslim ederek kamu vicdanını rahatlatmaktır. Ama hükümet Güngören'de içine düştüğü aczi örtbas etmek için hamaset nutukları atmak dışında elle tutulur hiçbir şey yapmamayı maharet olarak göstermek istiyor" dedi.

"Halkı kime karşı kışkırtıyorsun"
Saldırının Ergenekon ile bağlantılı olabileceğine dikkat çeken Türk, konuşmasında Baykal'ı da eleştirdi. Baykal'ın daha düne kadar Ergenekon kuyrukçuluğu yaptığını belirten Türk, Baykal'ın kışkırtıcılık yaptığını söyledi ve Baykal'a "acaba vatandaşlarımızın acılarını kışkırtarak, milliyetçi gösteriler mi düzenlemeye çalışıyor? Güngören-Güven Mahallesi'ne vatandaşlarımızı teselli etmeye mi gidiyor, yoksa milliyetçiliği kışkırtmaya mı gidiyor? Sayın Baykal, halkı kime karşı sokağa davet ediyorsun? Kürtlere karşı bir linç kampanyasından mı medet umuyorsun? Eğer senin derdin gerçekten de şiddete karşı demokratik tepki vermekse 1 Haziran İstanbul mitinginde neredeydin?"sorularını yöneltti.