DTP Eşbaşkanı Ayna: 1920'de Kürt halkına söz verildi

<strong>Emine Ayna, "1920 Yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından Kürtlere muhtariyet veya özerklik sözü verildi" diye konuştu.</strong>

soL (HABER MERKEZİ) DTP Diyarbakır Kongresi'nde konuşan Ayna, "1920 Yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından Kürtlere muhtariyet veya özerklik sözü verildi. Ancak Kurtuluş savaşından sonra bu unutuldu. Bugünkü yönetim eğer Mustafa Kemal Atatürk'ü bu devletin kurucusu ve ulu önder olarak kabul ediyorsa Kürtlere verdiği sözü yerine getirsin" diye konuştu.

Ayna sözlerine şöyle devam etti:

"Son 30 yılı önemli kılan 1980 askeri darbesiyle birlikte Kürt halkının inkarını soykırıma dönüşmesiyle birlikte silahlı mücadelenin başlamış olmasıdır. Bize hep şu söyleniyor. Kürt sorununun çözümünde neden PKK, neden 'Sayın Öcalan' diyorsunuz. Biz, Kürt sorunundan bahsederken PKK'yı ve Öcalan'ı önemsediğimizi, kulak verilmesini söylüyoruz. Kürt halkının tarihi sürekli kandırılmalarla doludur. Hep belli bir amaç uğruna Kürtler birlikte harekete ikna edilmiş, Kürtlerin haklarının ve taleplerinin verileceği söylenmiştir ama, o amaç gerçekleştikten sonra Kürtlerin hakları, talepleri unutulmuştur. Bu yüzden PKK ve Öcalan önemli diyoruz.

Kürt halkına Mustafa Kemal Atatürk en yakın çalışma arkadaslarına dedi ki, (Kürtleri tanıyoruz. Biz tüm halkların kendi kaderini tayin hakkını tanıdığımızı Dünya'ya duyurduk. Bu yüzden Kürtlerin de kendi kaderini tayin hakkı tanırız ancak bütünlük içinde tanırız. Özerklik, muhtariyet tanıyarak bu mümkündür) diyerek Kürt ve Kürt halkına dönüp 24 nisan 1920'de 'sizin kendi kaderinizi tayin hakkınızı tanıyoruz. Sizin hakkınızı ve özgürlüğünüzü tanıyoruz ancak şu anda ülkemiz işgal altındadır önce bu savaşı kazanalım' dedi. Kürtlerle birlikte kurtuluş savaşı verildi.

Kürtlerin hala hak, özgürlük, hala kimliklerinin tanınması sorunu var. Mustafa Kemal Atatürk, TC'nin kuruluşunda bir söz vermiştir. Bu Türkiye Cumhuriyetinin sözüdür, biz böyle algılıyoruz. Eğer gerçekten Atatürk TC'nin kurucusu olarak, görülüyorsa verdiği sözü bugünkü yönetenler tutmak zorundadır" dedi.