DTP: Ergenekon operasyonu demokrasi getirmez

DTP Grup toplantısında Ergenekon soruşturmasını değerlendiren Emine Ayna, kontrgerilla operasyonlarının aydınlatılmasını istedi.

soL (HABER MERKEZİ) Demokratik Toplum Partisi (DTP) grup toplantısında konuşan DTP Grup Başkanı Emine Ayna, Ergenekon soruşturması dolayısıyla ortaya çıkan tabloda, bölgede daha önce meydana gelen faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasını talep etti.

DTP Genel Başkanvekili ve Grup Başkanı Emine Ayna, ''Ergenekon'' soruşturmasıyla ilgili olarak, ''Bu operasyon, darbeci çizgiye karşı bir demokrasi ve sivilleşme mücadelesi değil, tam tersine derin devlete bir çeki düzen verme operasyonudur'' saptamasında bulundu.

Ayna, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, parti kapatma davaları, Ergenekon operasyonu, darbe tartışmaları, iktidar çatışması ve siyasi gerilim ortamının ''Türkiye'yi hızla bir yol ayrımına doğru götürdüğü"nü ileri sürdü. ''Türkiye, demokrasi ve özgürlükler ülkesine mi dönüşecek? Yoksa otoriter milliyetçi bir anlayışa mı teslim olacak?'' diye soran Ayna, ''Bu iktidar savaşının kazananı kesinlikle Türkiye'de yaşayan halklar olmayacaktır'' dedi.

Hukuk dışılık devlet içinde
Ergenekon soruşturması çerçevesinde tutuklanan 58 kişiden 11'inin emekli ordu görevlileri olduğuna dikkati çeken Ayna, ''Bu kadar asker kökenli ismin ön plana çıkması, Türkiye'deki hukuk dışı örgütlenmelerin, çeteleşmenin devlet içindeki mekanizmalardan beslendiğini göstermesi açısından dikkat çekicidir. Sadece devletten mi? Siyaset kurumundan da destek gördükleri tartışma götürmez bir gerçektir. Yaşananlar, Türkiye'deki iktidar gücünü oluşturan mekanizmalara sahip olma savaşıdır. Bu savaş demokrasi ve özgürlük savaşı ya da sivil demokratik siyaset adına yürütülen bir mücadele değildir'' diye konuştu.

Darbeye teşebbüs edenlerin gözaltına alındığını, asıl darbecilerin ise dokunulmaz olduklarını ifade eden Ayna, ''Eğer 12 Mart'ların, 12 Eylül'lerin hesabı sorulsaydı bugün bunlar yaşanmazdı. Burada gerçekten darbecilerle bir hesaplaşma olsaydı önce darbeyi yapanlar yargı önüne çıkartılırdı'' dedi.

Ordu devlet yeni bir konsepte uyarlanıyor

Ayna, Ergenekon operasyonunun, "Kürt sorununu askeri şiddet politikalarıyla bastırmaya yönelik yeni bir konsept geliştirildiği"ni de ileri sürerken, ordu ve devletin yeni bir siyasal konsepte uyarlanarak, sınırötesi operasyonları derinleştreceğini ve daha şiddetli bir savaş dönemine hazırlandığına dikkat çekti.

Ayna, Ergenekon operasyonunun arkasında Türkiye'nin İran ve Ortadoğu'da daha etkili kullanılır hale getirilmesi arayışlarının da yattığına değindi. Kürtler üzerinden yine bir pazarlığın da yürütüldüğünü, yeni konsept ve ittifak oluşturulmaya çalışıldığını iddia eden Ayna, Ergenekon operasyonunu demokrasi ve sivilleşme mücadelesi olarak göremeyeceklerinin altını çizdi.

Ayna, son olarak da esas Ergenekon'un Güneydoğu'da, Hakkari'de, Van'da aranması gerektiğini vurguladı. DTP Muş milletvekili ve Meclis İdari Amiri Sırrı Sakık ise Mecliste yaptığı grup dışı konuşmada, Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün daha önce Güneydoğu'da görev yaptığını hatırlattı ve o dönemde bazı eylemlerin gerçekleştirilmesinden sorumlu olduğunu ileri sürdü.