DTP’den “vicdani ret” teklifi

Demokratik Toplum Partisi, vicdani ret’çilerin askerlik yerine cezalandırıcı nitelikte olmayan kamu görevi yapabilmelerini sağlayacak bir yasa teklifi önerisinde bulunuyor.

soL (HABER MERKEZİ) Demokratik Toplum Partisi (DTP), "vicdani ret"in bir hak olması için Meclis'e teklifte bulunuyor. 21 DTP'li vekilin imzası bulunan yasa teklifi, vicdanen askerliği reddedenlerin, bu hizmet yerine cezalandırıcı nitelikte olmayan bir kamu hizmetinde görevlendirilmelerini öngörüyor.

Teklifle ilgili basın açıklamasında konuşan DTP Şırnak Milletvekili Akın Birdal, "Tüm dünyada ölme ve öldürmeyi kendi benlik duygusuna aykırı bulan kişilerin, savaşı ve savaş hazırlığı olan zorunlu askerlik hizmetini reddetmeye yöneldiklerini" belirterek, bunun yaşam hakkıyla ilintili olduğunu savundu.

Birdal, ulusal ve uluslararası hukuksal ve siyasal metinlerde buna "vicdani ret hakkı" dendiğini söyleyerek, dünyanın pek çok ülkesinin vicdani ret hakkını tanıdığını ifade etti. Türkiye'nin de altında imzası bulunan birçok uluslararası sözleşmede de bu hakkın tanındığını kaydetti.

Birdal basın toplantısında ayrıca konuyla ilgili olarak daha önce de Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'e yönelik bir soru önergesi verdiklerini, Gönül'ün yanıtında bu konuda çalışmaların yapıldığının aktarıldığını söyleyerek, "Nasıl bir çalışma yürütülüyor ki kimsenin bilgisi ve haberi yoktur" dedi.