DTP’den Şeyh Said açılımı

Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, “Diyarbakır’ın inanç önderlerinden biri olan” Şeyh Said için bir çeşme yaptıracaklarını açıkladı.

soL (HABER MERKEZİ) Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, seçim yaklaşırken bölgede din vurgusunu artıracakları mesajını verdi.

Baydemir, Şeyh Said'in asıldığı yerin yakınına bir çeşme yaptıracaklarını açıkladı.

"Önde gelen inanç liderleri için..."
Baydemir, "Projelerimiz arasında kent için ve bizim için çok değerli insanlarımızı unutmamak için bazı kararlar aldık. Bu kararlarımızın başında kent için önemli bir yere sahip olan Şeyh Said'in asıldığı yere yakın bir yere çeşme yaptırmak da var. Bunu en kısa zamanda hayata geçireceğiz. Çünkü Şeyh Said, bu kentin inanç önderlerinden biridir" dedi.

Hem milliyetçilik, hem dincilik
Şeyh Said, hilafetin kaldırılması kararına karşı çıkmasına ve "İslam dini adına" halkı ayaklanmaya çağırmasına karşın, bazı Kürt çevrelerinde daha çok "ulusal/milliyetçi hareketin ilk nüvelerini eken bir figür" olarak değerlendiriyor.

Baydemir'in Said'i "inanç önderlerinden biri olarak" lanse etmesi, Demokratik Toplum Partisi'nin yerel seçimlerde hem milliyetçilik, hem de din kozunu bir arada kullanmayı amaçladığı biçiminde yorumlanıyor.