DTP davasında savunmalar veriliyor

Sabah saatlerinden beri Anayasa Mahkemesi'nde sözlü savunma veren DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, savunmanın ana hatlarını basınla paylaştı. DTP'liler çeşitli illerde basın açıklamaları ve eylemlerle davayı protesto ediyor.

soL (HABER MERKEZİ) "Bölücü eylemlerin odağı olduğu" iddiasıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya tarafından kapatılması istemiyle dava açılan Demokratik Toplum Partisi (DTP) adına Genel Başkan Ahmet Türk ve partinin Hukuk Komisyonu Başkanı Bengi Yıldız, bugün sabah saatlerinden itibaren Anayasa Mahkemesi'nde sözlü savunmalarını veriyor.

Türk: Partiyi kapatmak, 2 milyon insanı siyaset dışı kanallara iter
Verilen arada basına kısa bir açıklama yaparak savunmasının genel hatlarını özetleyen Ahmet Türk, parti kapatma davaları ile ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bugüne kadar verdiği kararların göz önünde tutulması ve davaya yeni bir yorumla bakılması talebinde bulunduklarını belirtti. DTP'nin kapatılmasının demokratik siyaset kanallarının kapatılması anlamına geleceğini, bu partiye oy veren 2 milyon insanın da siyasetten umudunu kesmesine yol açacağını söyleyen Türk, partisinin Türkiye'nin bütünlüğünü tartışmadığını, halkın kucaklaşmasından yana olduğunu ancak çözümü birlikte yürütmek istediğini bildirdiklerini aktardı.

"Düşüncelerin kimden geldiğine değil doğru olup olmadığına bakarız"
İddianamede yer alan "DTP'nin Abdullah Öcalan'ın talimatıyla kurulduğu, PKK ile organik bağı olduğu" ifadelerinin hatırlatılması üzerine Türk şunları söyledi: "DTP mevcut resmi ideolojiye göre kurulan bir parti değildir. Biz, kimden geldiğine bakılmaksızın doğru ve ortak bir aklı bulmamız gerektiğini söyleyerek yola çıktık. Eğer bir düşünce doğruysa, 'Bunu falan söyledi, Öcalan söyledi' diyerek bunun karşısında durmanın anlamı yok. Önemli olan bir düşüncenin doğru olup olmadığıdır, bizim böyle bir organik bağımız yok."

Halis: PKK ve Apo gerçekliğinden kaçarak çözüme varılamaz

Konu ile ilgili bir basın açıklaması yapan DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, partilerinin kapatılması durumunda aynı amaç ve argümanlarla mücadeleye devam edeceklerini belirterek, "Kürtlerin demokratik taleplerinin önünü kesilmesi zorunlu olarak bu ülkede PKK ve önderi Apo gerçekliğini çıkarmıştır. Bu gerçeklerden kaçmak, çözümden kaçmaktır. Kürtlere bu güne kadar yapılan mezalimin, zulmün devamı demektir" dedi. Halis, DTP'yi kapatmak isteyen anlayışın altında "daha fazla ölüm" isteyen mantığın yattığını savundu.

Polat: Kürtlere dağın yolunu göstermeyin!
Basın açıklamasında konuşan DTP Tunceli İl Başkanı Murat Polat ise, DTP'nin gücünü halktan alan bir halk hareketi olduğunu söyledi ve "Bizim, gücünü deniz fenerlerinden alanlarla alakamız olmaz" dedi. Kürt sorununu çözmeden, parti kapatarak Türkiye'nin sorunlarının çözülemeyeceğini söyleyen Polat şöyle konuştu: "DTP'yi kapatırsanız Kürtlere dağın yolunu gösteriyorsunuz demektir. Bunun altından kalırsınız. Kürtlerin haklı taleplerinin kabul edilmesini istiyoruz. Bize dağın yolunu göstermeyin."

Taksim'de eylem
Ahmet Türk ve Bengi Yıldız'ın Anayasa Mahkemesi'nde savunma verdikleri sırada Taksim Galatasaray Meydanı'nda toplanan bir grup DTP'li, "Barıştan yanayız savaşa da hazırız", "TC şaşırma bizi dağa taşırma" sloganları ile bir eylem yaptılar. Aralarında DTP milletvekilleri Sebahat Tuncel ile Aysel Tuğluk'un da bulunduğu grup, partinin kapatılmaması gerektiği, hakimlerin bu yönde karar vereceklerini umdukları yönünde açıklamalar yaptılar. "DTP ile değil iyi çocuklar ile uğraşın", "DTP halktır halk burada", "Ateş etme konuş" yazılı dövizler taşıyan grup, basın açıklamasının ardından dağıldı.