Dostlar arasında olur böyle şeyler

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Erdoğan’ın “Operasyonu bize haber vermediler” sitemine “Yakın dostlarım Bush’u, Sarkozy’yi, Merkel’i de aramadım. Umarım Türkiye Başbakanı anlar” dedi, Erdoğan “Bölgede çok farklı ilişkiler içerisinde olduğunuz bir ülkeyle görüşüyorsunuz” diye yanıt verdi.

soL (HABER MERKEZİ) İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın daha önce dile getirdiği "Saldırıdan kısa süre önce Ankara'ya geldiğinde operasyonu gizledi" sitemine yanıt verdi. Olmert, "Niye herhangi bir başkana, İsrail devletinin askeri planını anlatayım" dedi.

Ehud Olmert, Erdoğan'ın siteminin kendisini çok üzdüğünü belirterek, "Yakın dostum Amerikan Başkanı Bush'u Gazze'ye saldıracağız diye aramadım. Yakın dostlarım Gordon Brown, Nicolas Sarkozy ya da Angela Merkel'i de aramadım. Niye herhangi bir başkanı arayıp, İsrail devletinin kendi vatandaşlarını korumaya yönelik askeri planını anlatayım! Umarım Türkiye Başbakanı, bazı ulusların liderlerinin en hassas sırları söylemelerini yasaklayan sınırlamalar olduğunu anlar. Kaldı ki İsrail ordusuna saldırı emri vereceğimi, o zaman ben de bilmiyordum" dedi.

Olmert, Türkiye'yle iyi ilişkilerinin sürmesini istediklerini belirtti.

Biz herkes değiliz!
Başbakan Erdoğan, "Bu konuda cevap vermeyi uygun bulmuyorum" dedikten sonra Olmert'e şu şekilde cevap verdi: "Siz bir ülkeyi arabulucu olarak isteyeceksiniz, arabulucu olarak istediğiniz bir ülke ile gelip burada 5. raundun görüşmelerini yapacaksınız, çünkü herhangi ülkelerden bir tanesi ile görüşmüyorsunuz, çok farklı bir ülke ile görüşüyorsunuz."

Erdoğan, Olmert'in "Haberim yoktu" ifadesine de cevap vererek, "Bölgede çok farklı ilişkiler içerisinde olduğunuz bir ülke ile görüşüyorsunuz ve çok, çok da enteresanı önce 'haberim yoktu' diyorsunuz, daha sonra da diyorsunuz, 'ben bununla ilgili niçin şuraya buraya haber vereyim'. Yok işte, gerek Bush'a, gerek Sarkozy'ye... Bunun neresine inanacaksınız? Yani bunlar geleceğe yönelik güven sorunlarını da doğurmaktadır. Liderler güven sorunu yaratamaz. Siyaset güven sorunu doğuran bir kurum değildir. Eğer güven sorunu başladığı anda herkes birbirine karşı çok daha farlı davranışlar içine girer ki barış burada büyük darbe yer. Biz uluslararası asla barışa darbe vurmanın gayreti içinde olmadık, olmayız ve bu bölgedeki davranışlarımızı da buna görev tespit ediyoruz ve adımlarımızı da buna göre atıyoruz" diye konuştu.

"Azerbaycan'la görüş ayrılığımız yok"
Başbakan Erdoğan, ayrıca Azerbaycan ile Türkiye arasında bir görüş ayrılığı olmadığını söyleyerek, "Karabağ konusunda Azerbaycan'ın resmi görüşü ile bizim görüşümüz arasında bir değişiklik söz konusu değildir. Biz görüşlerimizi beraber olgunlaştırdık ve aynı istikmatte sürdürmekteyiz.Bütün bunlar saptırmadır.Azerbaycan içindeki muhalif grupların iç politikaya yönelik yaklaşım tarzlarıdır" dedi.