Doğu'da gerginlik artıyor

Dün Diyarbakır’ın Lice’de ilçesinde yaşanan patlamada dokuz, Şemdinli’deki çatışmada bir kişi olmak üzere toplam on asker hayatını kaybetti. Lice’deki saldırıyı üstlenen HPG, "misilleme" yaptıkları açıklamasını yaptı.

soL (HABER MERKEZİ) Diyarbakır'ın Lice ilçesi yakınlarında yola döşenen mayınların patlaması sonucu dün dokuz askerin öldüğü açıklandı. Genelkurmay'ın açıklamasına göre, patlama, yolun güvenliği için görevlendirilen bir tank ve bir zırhlı personel taşıma aracından ikincisi geçerken gerçekleşti.

Genelkurmay, zırhlı aracın altındaki zırhın yaklaşık 4-4,5 cm kalınlığında olduğu, bu nedenle, araca zarar verebildiğine göre çok güçlü bir patlayıcı kullanıldığı yorumunu yaptı.

Şemdinli'de de PKK üyeleri ve bir askeri birlik arasında çıkan çatışmada bir askerin öldüğü açıklandı.

HPG üstlendi
Fırat Haber Ajansı'nın haberine göre saldırıyı "Halk Savunma Güçleri -Hezen Parastina Gel" (HPG) üstlenerek "Türk ordusunun operasyonlar yaptığını, Kürt siyasetçilerinin tutuklandığını, Halfeti ve Hakkari'de Kürt gençlerinin öldürüldüğünü" belirtti ve saldırının "yerel güçlerinin inisiyatifi ile operasyon hazırlığındaki TC ordu güçlerine karşı savunma amaçlı yapılan bir misilleme eylemi" olduğunu açıkladı. Açıklamada PKK'nın daha önce 1 Haziran'a kadar ilan etmiş olduğu ateşkes kararına bağlı olunduğu da söylendi.

Ahmet Türk: "Tasvip etmiyoruz"
DTP lideri Ahmet Türk ise Lice'deki saldırıyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak olaydan duydukları üzüntüyü ifade etti ve insan hayatını hedef alan hiçbir şiddet eylemini tasvip etmediklerini belirtti. Türk "Bu ülkenin sorunlarının bedeli gençlerimize ve çocuklarımıza ödetilmemelidir. Her zamankinden daha fazla demokratik siyaseti öne çıkarma ve siyasete fırsat tanıma sorumluluğu ile karşı karşıyayız" ifadesini kullandı.

Erdoğan: "Bağlantılar ortaya çıkıyor"
Başbakan Tayyip Erdoğan da olayla ilgili yaptığı açıklamada "terörle mücadelenin uzun soluklu bir süreç" olduğunu vurguladı ve "Üzüntümüz büyük, neyin neler ile ilintili olduğu bağlantılı olduğu gün yüzüne çıkıyor, bundan sonra da çıkmaya devam edecek her alanda mücadelemizi vermeye devam edeceğiz. Siyasi ekonomik sosyo-psikolojik alanları var" dedi.