Doğu’da AKP yenilgisi

DTP 2004 seçimlerinde aldığı ile ve ilçelerin sayısını artırarak Doğu illerinde seçimin "galibi" oldu. Başta Van ve Siirt olmak üzere 2004'te AKP'nin kazandığı bazı il ve ilçeler de DTP'ye geçti.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye'nin doğusunda seçimin "galibi" Demokratik Toplum Partisi (DTP) oldu. DTP 2004 yerel seçimlerine göre belediye sayısını 22 arttırdı ve 1 büyükşehir, 7 il ve 50 ilçe olmak üzere toplam 58 belediye başkanlığı kazandı.

2004 seçimlerinde DEHAP seçimlere SHP çatısı altında ÖDP ve EMEP gibi birkaç sol parti ile birlikte Demokratik Güç Birliği adı altında girmişti. DEHAP açısından genel olarak "başarısız" olarak değerlendirilen 2004 yerel seçimi sonuçlarına göre DEHAP Van ve Siirt gibi illeri kaybetmiş ve önceki seçimlere göre il genel meclisinde yüzde birden fazla oy kaybetmişti. Bu seçimlerde DTP'nin il genel meclisinde aldığı oylar 2004 seçimlerinde güç birliğinin aldığı oy oranının üzerine çıkarak yüzde 5.4'e ulaştı ancak bu oran yine de 2002 seçimlerinin oldukça gerisinde kaldı.

DTP 29 Mart'ta halihazırda belediye başkanlıklarını elinde bulundurduğu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Tunceli, Batman, Şırnak ve Hakkari'ye ek olarak önceki seçimlerde AKP'ye geçen Siirt, Van ve MHP'nin elinde olan Iğdır belediye başkanlıklarını da kazandı. AKP, seçimler öncesinde "hedef" olarak açıkladığı ve özel olarak çalışmalarını yoğunlaştırdığı Diyarbakır'da ise oy kaybetti. Diyarbakır'da AKP'nin oyları yaklaşık yüzde 4 düşerken DTP'nin oyları yüzde 7'den fazla artış gösterdi.

AKP Diyarbakır belediye başkan adayı Kutbettin Arzu Diyarbakır'da 144 sandıkta seçim sonuçlarına itiraz ettiklerini açıkladı. Arzu itiraz gerekçelerinin "açıktan oy kullandırma ve baskı" olduğunu söyledi.

Zaman Gazetesi de AKP'nin yanı sıra Kürt illerindeki seçim sonuçlarına en çok üzülenler arasındaydı. "AK Parti'nin oylarının bölünmesi DTP'ye yaradı" manşetini atan gazete Güneydoğu'da AKP'nin oylarının Saadet Partisi ve Demokrat Parti'nin bazı bölgelerde seçime iddialı adaylarla girmesi nedeniyle bölündüğünü iddia etti.