Diyarbakır Cezaevi'nden insan kemikleri çıktı

Diyarbakır'da bir dönem Merkez Kapalı Cezaevi ve Jitem merkezi olarak kullanılan bölgede yapılan restorasyon çalışmalarında insan kemiklerine rastlanıldı.

Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesi Saraykapı semtinde bulunan ve 1990'lı yılarda JİTEM merkezi, Jandarma Merkez Komutanlığı, Diyarbakır Kapalı Cezaevi ve Diyarbakır Adliye binasının bulunduğu alanda insanlara ait 6 kafatası ve kemikler bulundu.

Boşaldıktan sonra tarihi yapılar olduğu için restorasyon çalışmaları süren JİTEM, Jandarma Merkez Komutanlığı ve Kapalı Cezaevi arasındaki bahçede arkeologlar restorasyon çalışmaları yaparken toprağa gömülü insanlara ait 6 kafatası ile kemik bulunca durumu Diyarbakır Arkeoloji Müzesi ile polise bildirdi. Olay yerini güvenlik çemberine alan polis, cumhuriyet savcılığına bilgi vererek, insanlara ait olduğu belirlenen kemikleri muhafaza etti. Savcılığın emriyle 6 kafatası ile insanlara ait çok sayıda kemik parçası torbalara konuldu.

Birçok faili meçhul cinayeti işleyen Jitem merkezinin bulunduğu ve halk arasında Saray Kapı olarak bilinen bölgede bulunan kemiklerin faili, cinayetlerde kaybolan kişilere ait olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Yetkililer, bulunan kemik parçalarının ne zamana ait olduğu konusunda bilgi sahibi olmadıklarını, yapılacak olan araştırmanın sonucunda bunun netleşeceğini söyledi.

İnsanlara ait olduğu belirtilen kemikler DNA testi yapılması için İstanbul Adli Tıp merkezine gönderildi.