Diyanet'e 'mele' akını

Doğu ve güneydoğu illerinde sözleşmeli imam-hatip olarak çalışmak üzere Diyanet kadrosuna alınmasına karar verilen "mele"lerden yoğun başvuru geldi. 39 ile atanacak molla (mele) kadrosu için 5.800 başvuru geldiği bildirildi.

Doğu ve güneydoğu illerinde "mele" adı verilen kişilerin Diyanet İşleri Başkanlığı kadrosuna alınarak sözleşmeli imam-hatip olarak görevlendirilmesi konusu ilk olarak aralık ayında Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ tarafından gündeme getirilmişti. Bozdağ'ın açıklamalarının ardından açılan "mele" kadrosuna yoğun başvuru geldi.

ANF'nin haberine göre 26 Mart'ta başlayıp 9 Nisan'da sona eren başvuru süresi içinde toplam 5.800 kişi sözleşmeli imam-hatip olmak üzere başvuruda bulundu. 4/B sözleşmeli statüsünde alınacak meleler sınava tabi tutulduktan sonra bir eleme yapılacak. Melelere sınavda Kuran okuma, anlama ve tefsir gibi konularda sorular sorulacak. Ayrıca sınava girecek aday melelere, Arapça'yı okuma, anlama ve yazma ile klasik dini eserleri okuyup anlama soruları da yöneltilecek.

Melelik için başvuru yapanların "siyasi bir suça karışmamış" ve en az ilkokul mezunu olmaları şartlar arasında yer alıyordu.

Sınavı geçen meleler 39 ile atanacak. Sözleşmeli kadroların atanacağı iller ve kadro kontenjanlarından bazıları şöyle: Diyarbakır 82, Mardin 68, İstanbul 70, Antep 50, Ankara 13, Konya 12, Rize 18, Urfa 50, Van 57.

Bekir Bozdağ, aralık ayında Hürriyet'e verdiği röportajda konuyla ilgili şöyle konuşmuştu:

“Doğu’da mele, bizim bildiğimiz tabirle molla denilen din eğitimi almadığı halde din bilgisi olan, toplum tarafından saygı gören isimler var. Bu kişilerden Diyanet Başkanlığı olarak istifade edebilmek için daha önce çıkardığımız kanun hükmündeki kararnamede bir düzenleme yaptık. Bu tip kişilerden, Diyanet tarafından yapılacak sınavda başarılı olmaları kaydıyla sözleşmeli imam hatip olarak yararlanmak istiyoruz. Bu bir defaya mahsus olarak kullanılacak bir düzenlemedir. 1000 kişilik bir kadro öngördük. Yaptığımız hesaplamalar 800 civarında ihtiyaç olduğu yönünde.”