Diyanet İşleri Başkanı: 'İzmir'in irfana ihtiyacı var'

İzmir'deki din görevlilerinin katıldığı toplantıda konuşan Mehmet Görmez, İzmir'e yeni müftü atanmasını, ”İzmir’in farklı bir dindarlığı var. Bu dindarlığın irfan geleneğine ihtiyacı var" sözleriyle açıkladı. Yeni müftü Ramazan Muslu ise yaptığı konuşmada İzmir'in "protokol camisi"ne ihtiyaç duyduğunu söyledi.

İzmir’deki din görevlileriyle bir araya gelen Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Ramazan Muslu'nun İzmir müftülüğüne atanmasını, ”İzmir’in farklı bir dindarlığı var. Bu dindarlığın irfan geleneğine ihtiyacı var. Öyle olduğu için tasavvuf profesörünün, irfan geleneğinden geçmiş birinin İzmir’e müftü olarak atanması tesadüf değil” sözleriyle değerlendirdi. AA'nın haberine göre Görmez, Muslu'nun "kentin manevi hayatını din görevlileriyle yeniden ayağa kaldıracak, işe ehil bir kişi" olduğunu söyledi.

"Milletle iç içeyiz, her yerde biz varız"
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın milletin medarı iftiharı bir teşkilat olduğunu savunan Görmez, ”Türkiye’de Diyanet İşleri Teşkilatı kadar milletle iç içe, milletin bir parçası haline gelmiş başka müessese göstermek çok zor. Bu milletin düğünlerinde, camilerinde, hayırlı günlerinde, cami dışındaki manevi hizmetlerinde, cenazesinde siz varsınız” diye konuştu. Türkiye’deki "cemaat"in profilinin değiştiğine söyleyen Görmez, din görevlilerinden de "İslam’ın rahmet mesajından kopmadan, değişim, dönüşüm içerisinde" olmalarını istedi.

"Şehirlerdeki eksikliği gidermemiz lazım"
Kurum olarak zaman zaman idrak gecikmeleri yaşadıklarını söyleyen Görmez, ”İlk idrak gecikmesini köylerden kentlere göçle yaşamışız. Halkımızın yüzde 22’si köylerde yaşıyor, Diyanet’in yüzde 75’i köylerde kaldı. Oysa halkımızın yüzde 77’si şehirde yaşıyor. Şu anda bu dağılım üzerinde çalışıyoruz. Bu gecikmeyi nasıl telafi edeceğimiz üzerinde duruyoruz" diye konuştu.

"Hedef kitlemiz değişti biz de değişmeliyiz"
"İnsanlığın üçte ikisinin kalbine küresel siyasetin aktörleri marifetiyle İslam korkusu" salındı diyen Görmez, "İslamofobi, insanlığın üçte ikisinin kalbine yerleştirilmiş bir hastalık oldu. İslam’a yönelik farklı meydan okumalarla karşı karşıyayız. Tüm gençleri kitle iletişim araçları teslim aldı. Çocuklarımızın sanal ortamlara mahkum olduğu dönemde yaşıyoruz. Muhatap kitlemizin anlayışları, dili değişti. 10 sene önceki mihrap görevliliği, müftülük tanımıyla yolumuza devam edemeyiz. 10 sene önceki Kuran öğretmenimizin öğretme tekniğiyle bugün yolumuza devam etmemiz mümkün değil" diye konuştu.

"Protokol camisine ihtiyaç var"
İl Müftülüğüne atanan Ramazan Muslu da "İzmir’de yapılacak çok iş var" diyerek, İzmir’in protokol camisine ihtiyaç duyduğunu söyledi. Bu konuda tüm yetkililerin desteklerine ihtiyaç duyduklarını söyleyen Muslu, din görevlileriyle ilgili boş kadroların ivedilikle doldurulmasını talep etti.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz’ın da katıldığı toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.