Diyanet: Devrim yapmıyoruz!

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bir strateji belgesinden "devrim atağı" çıkaran basına, Diyanet "o kadar da değil!" uyarısı yaptı.

soL (HABER MERKEZİ) Diyanet İşleri Başkanlığı'nın "2009-2013 Stratejik Planı"ndan edinilen bilgilere göre, Başkanlık, din işlerindeki pek çok değişiklik ve denemeyle toplum yaşamına nüfuz edecek girişimlerde bulunacak.

"Diyanet'te reform" başlığı ile duyurulan haberlere göre, Diyanet'in hazırladığı planda, özellikle cuma namazına yönelik ifadeler ve camilerin kullanımındaki yenilikler dikkati çekti. Başkanlığın, cuma namazı saatlerinde değişiklik yapacağı konu edilirken, camileri, cemaatin namaz dışında da vakit geçireceği ortamlara dönüştürmeyi hedeflediği belirtildi. Diyanet İşleri Başkanlığı, hedeflerine ulaşmak için, 2010 yılında birçok değişikliği devreye sokacak.

Camiler odak haline getirilecek
Diyanet İşleri'nin planının en önemli ayağını camiler oluşturuyor. Başkan Ali Bardakoğlu'nun, kadınların ve çocukların da camilere gitmeleri konusunda uzun süredir ısrarcı olduğu biliniyor. Şimdi bu yaklaşım, bir projeye dönüştürülmüş durumda. Gerekli fiziksel şartların her cami için ayrı ayrı düşünüleceği belirtiliyor. 2010 yılında, seçilmiş 200 camide, kütüphane, çay ocağı, derslik ve çok amaçlı salon açacak olan Diyanet'in stratejik planında, cemaatin namaz dışında da camiye gitmelerini sağlayacak "sosyal ve kültürel içerikli programların düzenleneceği" belirtilirken, bu aracılıkla toplumun her kesimine ulaşılması hedefleniyor.

"Kadın din görevlileri için yurtdışı görevinin cazip hale getirilmesini sağlayacak tedbirler alınması", "Beyin ölümü, ötanazi ve sakat ceninin kürtajla alınması konusunda araştırma yapılması" ve "Gurbetçilerin çocuklarına 'Kültür Turizmi' ile Türkiye'deki İslami kültür ve medeniyet eserlerinin tanıtılması" da planın diğer başlıklarından bazıları.

"Cuma namazı saati"nde gürültü koptu
Diyanet'in plan taslağında yer alan, "cuma namazı kılma vaktinin mesailere göre düzenlenmesi", basında ve İslami kesimlerde tartışmanın odağına oturdu.

Basın, haberi, "Diyanet'ten devrim gibi açılım" türü başlıklarla verirken, akşam saatlerinde Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan bir açıklama yapıldı. Açıklamayı, "bir haber ajansı tarafından web sayfamızdaki bilgiler esas alınarak hazırlanan haberdeki 'Cuma namazı kılma vakti mesailere göre düzenlenecek' ifadesinin, 'Diyanet'ten müthiş reform', 'Diyanet'ten devrim atağı', 'Diyanet'ten büyük atılım', 'Cuma namazı saati değişiyor' vb. başlıklarla kamuoyuna sunulması üzerine" yapmak zorunda kalındığı ifade edildi.

"Bildiğiniz Diyanet'iz!"
İsteyen herkese din hizmeti ulaştırmanın Diyanet'in stratejik planının önemli bir başlığı olduğu ifade edilerek, tartışmalara neden olan "cuma namazı saati değişikliği"nden, cuma namazının yine vakti içinde fakat belli bir süre geciktirilerek kılınması uygulamasının kastedildiği belirtildi.

Diyanet, "dinin ana kaynaklarında açıkça belirlenen ve 14 asırdır uygulanan namaz vakitlerinde bir değişiklik değil, sadece geniş bir katılımla kılınan cuma namazına, çalışan vatandaşlarımızdan arzu edenlerin de katılımına imkân sağlanması" amacı güdüldüğünü belirtti.