Diyanet: ‘Biber gazı caizdir!’

Diyanet İşleri Başkanlığı Haziran Direnişi süresince polis saldırısında çok yoğun kullanılan ve uzmanlar tarafından insan sağlığına zararlı olduğu her fırsatta dile getirilen biber gazına destek verdi.

Başbakan Erdoğan’ın “Talimatı ben verdim” dediği ve son üç haftadır gerçekleşen eylemlerde polisin göstericilere karşı kullandığı orantısız güç tartışmaları devam ederken, Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan biber gazına fetva çıktı.

Diyanet’in “Alo Fetva” hattından yapılan açıklamada, dini açıdan biber gazının kullanılmasının sakıncalı olmadığı vurgulandı. Ayrıca insan sağlığına en az biber gazı zarar veriyor” denildi.

Yeniçağ'dan Hanife Açıkalın'ın haberine göre, dini açıdan biber gazının kullanılmasının sakıncalı olmadığı belirtilen Alo Fetva Hattı’nda yer alan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Her ülkede, bu tarz olaylarda bu tarz gösteri yapanlara, şiddete başvuru yapanlara karşı savunma biçimi geliştiriyorlar. Devletimiz de bunu yapıyor. Daha önce de duyuru yapıyorlar zaten, astım hastaları varsa alandan ayrılsın, biraz sonra müdahale edeceğiz diye. Yani dini açıdan bunların bu şekilde değerlendirilmesi doğru değil. Daha farklı şiddeti engelleyici savunma biçimleri de geliştirilebilirdi ama en uygunu bu, karşı tarafa en az zarar veren budur ki, kullanılıyor. Ve karşı tarafı dağıtmak için fiili bir müdahalede bulunulması lazım. Bu cop da olabiliyor. Başka ülkelerde polisler plastik mermi kullanılıyor. Yani bu noktada biber gazı kullanılmasında bir sıkıntı yok. En zararsızı biber gazıysa bununla müdahale edilmesi en doğrusudur.”

Zararları raporla belgelendi
Gezi Direnişi eylemleri sırasında Türkiye’nin hemen her yerinde aralıksız kullanılan biber gazının 2003 yılında İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün isteği ile İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından ’insan sağlığına zararlı olup olmadığı’ yönünde bir araştırma yapıldığı ve bir rapor hazırlandığı ortaya çıktı.

Biber gazının yapısı ve yan etkilerinin ele alındığı raporda, “Biber gazları ve tozları deri üzerine mukozaya uygulandığında kızarıklık ve yanma hissi uyandırır. Ayrıca gözde geçici körlüğe ve irritasyona sebep olabilir. Ancak bu etkilerin hiçbiri kalıcı değil” denildi. Raporda şu ifadeler yer aldı:

“Vücuda değdiği yerde ısı artışı ve yanma hissine sebep olur. Damarları genişletir, ağrıya yıl açar. Biber gazı ve tozlarının istenmeyen etkileri bulunmaktadır. Burun sinirlerini duyarsızlaştırıp hapşırık, dolgunluk ve burun akıntısına neden olur. Tolere edilmeyen yanma hissine sebep olur. Gözde geçici körlüğe yol açar.”