Diyanet: 'Ateistin kestiği eti yemek haram'

Diyanet'in 2013 yılı için hazırladığı takvimde "Ateistin kestiği eti yemek, baskılı tişörtle namaz kıldırmak, anıtmezar yaptırmak günahtır" gibi akıldışı fetvalar verdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2013 yılı için hazırladığı takvimde ilginç tavsiyelerde bulundu. Günlük yaşamın dini söylemlerle belirlenmesi yönünde yaşanan akıl dışı örneklerden biri olarak hazırlanan takvim, "Ateistin kestiği hayvanın eti helal değildir. Onun kestiği hayvan da kurban olmaz" şeklinde öğütleri barındırıyor.

Diyanet'in takviminde "Ateistin kestiği eti yemeyin", "Baskılı tişörtle namaz kılmayın", "Lades haramdır, oynamayın", "Anıtmezar günahtır, yaptırmayın" şeklinde ifadeler yer alıyor.

Akşam gazetesinden Ali Ekber Ertürk'ün haberinde Diyanet takviminden aktarılan bazı telkin ve tavsiyeler şöyle:

"Resimli elbiseyle namaza durma: Üzerinde canlı varlıkların resimlerinin bulunduğu elbise ile namaz kılmak mekruhtur. Mümkünse bu elbiseler çıkarıldıktan sonra namaz kılınmalıdır."

"Lades haram, oynamayın: Taraflardan bir kimsenin kazanıp diğerinin kaybetmesi esasına dayalı bütün şans oyunları kumar kapsamında değerlendirilip haram kılınmıştır. Bu özellikleri taşıyan lades oyunu da bir tür kumar niteliğindedir. Kaybedenin kazanana bir şey vermesi şartı ile lades oynamak caiz değildir. Böyle değil de sadece eğlence maksadı ile oynanmasında ise bir sakınca yoktur."

"Kredi kartıyla altın almayın: Altın, gümüş, döviz, TL gibi para cinsinden olan şeylerin birbirleriyle değiştirilmesine "sarf" denir. Sarf akdinde bedellerin peşin olması gerekir. Buna göre altının, vade farkı uygulanmasa bile veresiye olarak satılması faiz olacağından, caiz değildir."

"Erkekler saçını uzatabilir:Saçların temizliğine dikkat etmek şartıyla erkeklerin saçlarını uzatmalarında ve dilediği şekilde taramalarında dinen bir sakınca yoktur. Ancak bulunulan ortamdaki örfü de dikkate almak gerekir."

"Kadınlar gününü altınla yapsın: Kadınlar arasında tertip edilen toplantılarda her bir katılımcının toplanan meblağı dönüşümlü olarak her ay içlerinden birilerine vermelerinde bir sakınca yoktur. Ancak enflasyonist ortamlarda katılımcılardan bir kısmına sıra gelmesi için beklenmesi gereken süre içinde parada vuku bulacak değer kaybından doğan zararı önlemek için borçlanmanın altın gibi daha az değişken bir değerden olması daha uygundur."

"Ateistin kestiğini yemeyin: Müslüman veya ehl-i kitaptan olmayan Mecusi, putperest veya ateistin kestiği hayvanın eti helal değildir. Onun kestiği hayvan da kurban olmaz."

"Anıtmezar yaptırmayın: Ölen kişinin defnedildiği yerin kaybolmasını önlemek için, israfa varmamak şartıyla basit bir mezar yaptırılabilir. Buna karşılık, kabirlerin yükseltilmesi, üzerine kubbeli binalar yapılması, taşına övücü veya kaderden şikayet edici sözler yazılması dinimizce yasaklanmıştır."