DİSK'ten yeni anayasa

Anayasa hukukçularıyla birlikte hazırladıkları anayasa taslağını 1 Haziran'da kamuoyu ile paylaşacaklarını belirten Süleyman Çelebi, kriz konusunda da günü kurtaran çözümlerin işe yaramayacağını söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, yaklaşık bir buçuk yıldır yeni bir anayasa taslağı üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Türkiye'nin en seçkin anayasa hukukçuları ile billikte çalıştıklarını belirten Çelebi, anayasa taslağının 1 Haziran'da kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi.

"Yeni bir anayasa şart"
Çeşitli temaslarda bulunmak için gittiği Tekirdağ'da, CHP İl Başkanlığı'nda bir basın açıklaması düzenleyen Süleyman Çelebi, "Bizim, yeni anayasa konusundaki görüşümüz çok net. 12 Eylül Anayasası'ndan kurtulmak lazım" dedi. AKP'nin anayasada "kendine yönelik, kendi alanını genişleten" bir değişiklik yapabileceğini ima eden Çelebi, "Makyaj değil, gerçekten toplumun eşit, adil, özgür, örgütlenme özgürlüğünün de içinde yer aldığı temel insan haklarının gerçekten içinde yer aldığı bir anayasa değişikliğine bütünüyle ihtiyaç var" dedi.

"A'dan Z'ye değişiklik"
Tekirdağ'a gitmeden önce Çanakkale'de de çeşitli temaslarda bulunan Çelebi, burada düzenlediği basın toplantısında "Bir çok alanda hukuksuzluk, adaletsizlik devam ediyor. Bir yandan anayasa tartışmaları sürüyor. Biz DİSK olarak açıkça ifade ediyorum, anayasa değişikliğine ihtiyaç var. Ama böyle makyaj, kendisine oligarşi yaratacak, kendi iktidarını muhafaza eden bir anayasa değişikliği değil. Tamamen, 12 Eylül anayasasında A'dan Z'ye değişiklik yapılması gerekiyor. Bu yapılırken toplumun tüm kesimlerinden bir mutabakatla sağlanmasını istiyoruz. Farklı iradelerin işbirliğine ihtiyaç var" dedi.

"Her zaman krizdeyiz"
Türkiye'de krizli ve bunalımlı dönemlerin bitmediğini söyleyen Çelebi, "Demokrasinin akamete uğradığı bir ülkenin insanları olarak, her süreçte bunları söylüyoruz, ama bu süreç gerçekten çok can yakıcı bir noktada duruyor. Geleceğinden umudunu kesenlerin bazıları intihar teşebbüsüne kadar giden, bazıları farklı yollar deneyen bir sürecin içindeyiz. Şu anda işsizlik ve yoksulluk sorunu en temel sorun. Bununla beraber demokrasi sorunu, bunun yanında da temel hak ve özgürlükler, barışla ilgili sorunlar var" dedi.

"Sorun aşılabilir ama..."
Bölgesel ve yerel politikalarının doğru uygulandığı ortamlarda sorunların aşılabileceğini söyleyen Çelebi, "Böyle bir şeyi, küreselleşmenin organizasyonu diye genelleştirmek doğru değil. Kendi kaynaklarımız, gücümüz, enerjimiz, bilgi ve deneyimlerimiz gerçekten bu sorunu aşmaya yetebilecek durumda" dedi. Savaş döneminden sonra en çok işsizlik ve yoksuluğun yaşandığı dönemde olduğumuzu belirten Çelebi, "Bununla ilgili alınması gereken tedbirleri ilgililere bugüne kadar ifade ettik. Bundan sonra da ifade etmeye devam edeceğiz. Tek yanlı politikalarla bu iş çözülmez. Bunun bedelinin de bize ödetilmesi doğru değil" dedi.

"Günübirlik çözümlerle olmaz"
Hükümetin şimdiye kadar 6 paket açıkladığını söyleyen Çelebi, "Bunların içinden ÖTV, KDV indirimi ve kısa çalışma ödeneğinin uygulamaya konması halk tarafından beğeni topladı. Tüm bunlara bakıldığında kısa vadeli, günü kurtaran, orta ve uzun vadeli bir projeksiyonu önüne almayan bir yaklaşım var. Bir sadaka kültürü ülkede egemen kılınmak isteniyor. Sosyal devlet bu ülkede yok ediliyor" dedi.