DİSK:"Önce yasakçı yasalardan başlayın"

Anayasa değişikliği paketi ile ilgili olarak DİSK'i ziyaret eden AKP'li bakanlara, DİSK'ten paketi geri çekmeleri ve değişikliğe yasalardan başlamaları gerektiği değerlendirmesi geldi.

AKP hükümeti yapmayı düşündüğü Anayasa değişikliğini değerlendirmek üzere bugün Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ile görüştü. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, DİSK merkezine gelerek Genel Başkan Süleyman Çelebi ve Genel Sekreter Tayfun Görgün ile görüştü. Basına kapalı gerçekleştirilen ve yaklaşık bir saat süren görüşmeler sonucunda hükümet sözcüsü Cemil Çiçek gazetecilere açıklama yaparak görüşmelerin fevkalade faydalı geçtiğini bildirdi.

1982 Anayasası'na en güçlü muhalefet eden örgütlerden birinin DİSK olduğunu belirten Çiçek, konfederasyonun çalışmalarından ve düşüncelerinden istifade ettiklerini belirtti. Görüştükleri her örgütün Anayasa değişikliği konusunda kendi çalışmaları olduğunu belirten Çiçek, "Anayasa meselesi bugünkü iktidarın bir meselesi değildir" dedi.

Hazırladıkları taslak metne katkı verilmesini istediklerini belirten Çiçek, madde sayısının artabileceği gibi içeriğinin de değişebileceğini söyledi. Amaçlarının polemk yaratmak değil, herkesin bir noktada buluşabileceği gri bölgeler yaratmak olduğunu söyledi. 28 yıldır Anayasa'nın değiştirilmesinin talep edildiğini söyleyen Çiçek, mecburen kısmi değişiklikler yaptıklarını belirtti.

DİSK: "Önerileri paketten önce almalıydılar"
DİSK Genel başkanı Süleyman Çelebi ziyaretten sonra yaptığı açıklamada, hükümetin paketi ortaya sunmadan önce önerileri dinlemesi gerektiğini belirtti. Hükümete öncelikle paketi geri çekmelerini ve değişikliklere baştan başlamasını öneren DİSK, seçim, siyasi partiler, toplantı ve gösteri yürüyüşleri, sendika, toplu sözleşme, grev ve lokavt yasalarında değişiklik yapılmasının gerektiğini belirtti. Değişiklikler arasında özümseyecekleri maddeler olduğu gibi kesinlikle katılmayacakları maddeler de olduğunu belirten Çelebi, değişiklik paketinin referandum zorlamasıyla yasallaşması halinde yeni Anayasa'nın özgürlükler konusunda umut olmaktan çıkacağını ve yeni sorunlar yaratacağını belirtti.

Hükümetin paketi ile sorunları tanımlayan DİSK, Cumhurbaşkanının yetkilerinin darbe dönemlerinden daha fazla olmasının 1982 Anayasası'ndan bile geri konumda olmasını eleştirdi. Sosyal haklar ile ilgili düzenlemelerin geri kaldığı vurgulanarak, 54. maddedeki grev engellerinin ve yasaklarının kaldırılmadığına dikkat çekildi.

Pakette birbiriyle ilgisiz bir çok konuda değişikliğin olduğu vurgulanarak, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan (HSYK) parti kapatmaya, eşitlik ilkesinden çocuk haklarına geniş bir yelpazede çok fazla madde olduğunu belirten DİSK, seçim barajının da yüzde 10'dan yüzde 5'e düşürülmesi gerektiğini belirtti.

(soL-Haber Merkezi)