Dış basında yerel seçimler

Türkiye’nin yerel seçimleri dış basında da değerlendirildi. Haberlerde Diyarbakır, Kars, Şanlıurfa ve Van’da yaşanan kavgalarda ölenler ise ön plana çıktı. AKP’nin beklediği kadar oy alamaması ise krize bağlandı.

soL (DIŞ HABERLER) Seçimlerde AKP'nin belirgin derecede oy kaybettiğine dikkat çekilirken, hükümet partisinin yine de birinci parti olarak çıkması dış basında AB reformlarına devam etmesine engel kalmaması olarak yorumlandı. AKP'nin özellikle ordu ve yargı kurumlarıyla çatışma halinde olduğu tespitleri yapılırken Erdoğan'ın Kürt açılımının milliyetçiler tarafından eleştirildiği belirtildi.

Ekonomi başlıklarında yaptıkları tespitleriyle bilinen Bloomberg websitesi yerel seçimleri Recep T. Erdoğan'ın partisi AKP üzerinden değerlendirerek, laikliği savunan silahlı güçlere ve yargı kurumlarına bir meydan okuma yaşandığını vurguladı. Seçimlere henüz 3 ay kala Tunceli'de 5 milyon TL'lik yardımlara dikkat çeken haber sitesi, seçim sonuçlarının en çok da orduyu tehdit edeceğini vurguladı. Londra merkezli Euroasia Group analistlerinden Wolfango Piccoli "Türkiye'nin reformlara ihtiyacı var ancak AKP bunu bunda pek iyi olmadığını gösterdi" diyerek reform sürecinde AKP'nin yetersizliğine dikkat çekti. Piccoli, bundan sonra her şeyin daha zor olacağını değerlendirdi.

El Cezire haber ajansı ise Erdoğan'ın yaptığı TRT-Şeş ve yardım açılımlarıyla Kürt oylarını hedeflediğini ancak DTP adayı Akın Birdal'ın ifadesiyle DTP'nin oylarını çalamayacağını belirtti.

BBC ise seçimlerle ilgili olarak AKP'nin laiklik konusunda hassas noktaları zorladığına dikkat çekilerek yine de AKP'nin sandıklardan galip çıkacağı yorumu yapıldı. BBC AKP'nin imzalamak için seçim sonrasını beklediği IMF anlaşmasını imzalayacağını ve demokratik reformlara devam edeceğini vurguladı. BBC ayrıca yerel seçimlerle AKP'nin 2007 yılında olduğu gibi popülaritesini koruduğunu göstermek istediğini belirtti.

Çin Haber Ajansı Xinhua news de AKP'nin seçimlerden galip çıkacağı yorumunda bulundu. Ancak partinin beklediği kadar oy almadığı yorumunda bulunan haber ajansı, aslında seçmenlerin yerel figürlere göre seçim yapmadığını çünkü seçimlerin daha çok rüşt ispatı için bir referandum niteliğinde geçtiğine dikkat çekti.

AB'den ilk seçim yorumları
Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk ise Brüksel'den bağlanarak seçim değerlendirmelerinde bulundu. AKP'nin hala meşruluğunu koruduğu için reformlar konusunda yapması gerekenleri gündemine alarak bu konuda daha hızlı adımlar atılması gerektiğini belirtti. DTP'nin ise Kürt siyasetinde rol alacak aktörlerden biri olacağını belirten Lagendijk, Erbil'de yapılacak olan Kürt konferansında Güneydoğu'da oy oranları yüksek olan DTP'nin muhatap kabul edilebileceğini vurguladı.