"Direniş" bekleyenler yanıldı!

Komutanların AKP'ye karşı "direniş" başlattığını ya da en azından AKP'ye "tepki" gösterdiklerini düşünenler yanıldı. Emeklilik haberinin üzerinden henüz 24 saat geçmeden tüm inisiyatifin AKP'de olduğu ve AKP'ye en azından "tepki" göstermek gibi bir niyetin bile olmadığı görülmüş oldu.

Dün saat 18:20 sıralarında Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının istifa ettiğine dair haber üzerine "komutanların sonunda AKP'ye tepkilerini ortaya koydukları" ve "ciddi bir kriz" olduğu yönünde yorum yapanlar oldu. Bu yorumlar bugün basılı gazetelerin bazılarında manşetlere taşındı. Ancak, sürecin ayrıntıları ortaya çıkınca ne komutanların bir "direniş" içinde olduğu ne de ortada ciddi bir kriz olduğu görüldü.

Süreç nasıl işledi?
Dün akşam saat 18:20 sıralarında Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ile Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Bayrakoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur ve Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay'nın istifa ettiklerine dair haber basına yansıdı. Ancak kısa bir süre sonra komutanların istifa etmediği, emekliliklerini talep ettiği ortaya çıktı. Kuvvet komutanları zaten 1 Ağustos Pazartesi günü başlayacak olan Yüksek Askeri Şura ile birlikte emekliye ayrılmış olacaklardı. 3 kuvvet komutanı da emeklilik taleplerinin ardından kamuoyuna herhangi bir açıklama yapmadı.

Görev süresinin dolmasına daha 2 yıl olan Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ise, emeklilik kararına ilişkin kamuoyuna bir açıklama yaptı. Koşaner, tutuklu askerlerin YAŞ'taki haklarının hukuksuz olarak ellerinden alındığını belirttiği açıklamasında "Bu durumun önlenememesi ve yetkili makamlar nezdinde yapılan girişimlerin dikkate alınmaması Genelkurmay Başkanı olarak personelimin hak ve hukukunu koruma sorumluluğumu yerine getirmeme engel olduğundan, işgal ettiğim bu yüce makamda göreve devam etme imkanını ortadan kaldırmıştır" ifadelerine yer verdi. Ancak Koşaner'in açıklamasında AKP'nin imza attığı dönüşüm ve taleplerine dönük herhangi bir tepki ifadesine rastlanmadı. Bu açıklama sonrasında da ne Koşaner'den ne de diğer komutanlardan herhangi bir açıklama gelmedi.

Necdet Özel'e Genelkurmay Başkanlığı yolu açıldı
Geçtiğimiz sene yapılan Yüksek Askeri Şura'da AKP'nin, Jandarma Genel Komutanı olmasını sağladığı ve yandaş basın tarafından sık sık övgü alan Necdet Özel, diğer komutanların aksine istifa etmedi.

18:20 sıralarında Koşaner ve kuvvet komutanlarının istifa etmesinden sadece bir saat sonra, yani 19:20'de Necdet Özel Başbakanlık'a gelerek Başbakan Erdoğan ile görüştü.

Özel, saat 20:30'da da süratle Çankaya Köşkü'ne çıkarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü. Köşk'te Başbakan Erdoğan'ın da katılımyla üçlü zirve yapıldı.

Saat 22:15'te de, yani komutanların emekliliklerini talep etmelerinden sadece 4 saat sonra Jandarma Genel Komutanı Necdet Özel, Cumhurbaşkanı Gül'ün imzaladığı Bakanlar Kurulu kararnamesi ile Kara Kuvvetleri Komutanı olarak atandı. Başbakanlık tarafından yapılan açıklamada Necdet Özel'in aynı zamanda Genelkurmay Başkanvekili olarak atandığı belirtildi.

Böylece Necdet Özel'in Genelkurmay Başkanlığı kesinleşti.

AKP: Kriz yok
Başbakanlık tarafından yapılan açıklamada YAŞ'ın daha önce ilan edildiği gibi 1-4 Ağustos tarihleri arasında yapılacağı ve komutanların emeklilik taleplerinin işleme konulduğu belirtildi.

Cumhurbaşkanı Gül tarafından yapılan açıklamada ise, dün saat 10:30'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında, Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'in katılmıyla yapılan üçlü zirvede herhangi bir tartışma yaşanmadığı belirtildi.

İMKB kapandıktan sonra, haftanın son işlem gününde emekliliklerini talep eden komutanlar, emeklilik talepleri ile, Türkiye siyasetini yakından takip edenleri şaşırtmadı.

(soL - Haber Merkezi)