Dink davasında hakimler polisleri korumuş

Hrant Dink'in ailesi, cinayette sorumlulukları bulunduğu İçişleri Bakanlığı müfettişleri ve bilirkişilerce de saptanan sekiz İstanbul Emniyeti görevlisinin yargılanabilmesi için girişimlerde bulunuyor.

soL (HABER MERKEZİ) Gazeteci Hrant Dink'in ailesi, Dink cinayetinin soruşturulmasında görevlerini yerine getirmediklerini söyleyerek, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'nin üç hakimini Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na şikayet etti. Dink ailesi, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi hakimlerinin, İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin raporlarına rağmen, İstanbul Emniyeti'ndeki sekiz görevlinin yargılanmasını engellediğini belirtti.

Dink ailesinin avukatları, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan, sözü geçen üç Bölge İdare hakiminin verdiği kararların incelenmesini ve haklarında adli ve idari soruşturma açılmasını talep ediyorlar ve İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'nin şikayete konu olan "gerekçesiz" kararını da AİHM'e taşıyacaklarını bildiriyorlar.

Bölge İdare Mahkemesi'nin "gerekçesiz" kararı
Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Atilla Sarp ve üyeler İlhan Hanağası ile Sadettin Yaman, "yasalara aykırı şekilde 'gerekçeden yoksun' kararlar vermek" ve "mahkemelere etkin başvuru hakkını kısıtlamak"la suçlanıyorlar.

Dink'in 19 Ocak 2007'de öldürülmesinin ardından, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün cinayetteki sorumluluğunu incelemek için İçişleri Bakanlığı müfettişlerince yaklaşık birbuçuk yıldır sürdürülen ön incelemenin, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'nin 27 Haziran'da aldığı "gerekçesiz" bir kararıyla sona erdirildiği belirtildi.

Ön inceleme sonucunda İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevlilerinin cinayette sorumlu olduklarına dair bulgulara rağmen, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi hakimlerinin, hiçbiri hakkında soruşturma izni vermediği ifade edildi. İstanbul İstihbaratı'nın Trabzon'dan gelen yazıda sözü edilen Osman Hayal hakkındaki ilk bilgisayar sorgulamasını dahi, Hrant Dink cinayetinden üç gün sonra yapıldığı da hatırlatıldı.

Yargılanmaktan kurtulanlar arasında Celalettin Cerrah da var
Dink ailesinin avukatları, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'nin verdiği sözü geçen bu kararla, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler'in de aralarında bulunduğu sekiz polisin Hrant Dink cinayetinde hiçbir kusurlarının olmadığına ve haklarında yargılama izni verilmemesine hükmedilmişti.

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'nin, "tek paragraflık gerekçesiz karar"ının yargılanmaktan koruduğu diğer emniyet görevlileri ise, İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Bülent Köksal, İstihbarat Şubesi büro amiri İbrahim Pala, kısım amiri İbrahim Şevki Eldivan, masa amiri Volkan Altunbulak ve polis memurları Bahadır Tekin ile Özcan Özkan idi.