'Dindar ve kindar' vekiller 4+4+4'ü özetledi

AKP’lilerin zor kullanarak komisyondan geçirdiği yasa dindar gençlik özlemini yansıtıyor. CHP’lilere “parlamento bitti” yorumları yaptıran saldırıyla geçen yasa ile Kur’an dersleri ortaokula kadar inecek.

4+4+4 yasa teklifi için Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda yapılan görüşmelere AKP’li milletvekillerinin saldırıları damga vurdu. CHP’lilere ve basına cihad ilan eden AKP’liler yasayı tarihe geçecek bir zorbalıkla komisyondan geçirdi.

Komisyondaki tartışmaların uzamasından sıkılan AKP, toplantının yapılacağı salona komisyon üyesi olmayan 100’e yakın AKP milletvekilini çağırarak salonu tıka basa doldurdu. Tüm sandalyeleri dolduran AKP’liler kürsünün önüne koydukları ek sandalyelerle kürsüye karşı siper oluşturdular.

Salona yaklaşık 100 kişiyle gelen CHP’lilerden sadece komisyon üyesi 6 vekile yer verilip kalanlara yer verilmemesi tartışmalara neden oldu. CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce’nin “komisyon işgal edilmiş” diye bağırdığı salonda kısa sürede tartışma büyüdü.

AKP basın olmadan işi bitirmek istedi
Bu sırada AKP’li Komisyon Başkanı Nabi Avcı ve diğer AKP’liler kameramanların dışarıya çıkmasını istedi. Bunun üzerine CHP’liler basının dışarı çıkartılmasına karşı çıkarak “basın çıkmayacak, bu işgali kaydedip halka ulaştıracak” şeklinde konuştular.

AKP’li vekillerden basın mensuplarına saldırı
AKP’li vekillerin kameramanları iterek salon dışına çıkartmaya çalışması üzerine salon girişinde bekleyen CHP’li vekiller basının çıkartılmasını engellemeye çalıştı. Bu sırada çıkan arbede kısa sürede yumruklaşmaya dönüştü. Yere düşen CHP Sinop Milletvekili Engin Altay AKP’liler tarafından tekmelendi. Saldırıyı meşrulaştırmaya çalışan AKP’lilerin CHP’li bir vekilin komisyonda yaptığı uzun konuşmayı kastederek “12 saat kitap okursanız böyle olur” sözü dikkat çekti. Saldırı sırasında CHP’li vekiller “gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek”, “kahrolsun faşizm” sloganlarını attılar.

Komisyondaki zorbalıklarının belgelenmesini istemeyen AKP’lilerin saldırısına uğrayan bazı basın mensuplarının yaralandığı görüldü.

Bir yandan dövüp diğer yandan yasa teklifini onayladılar
Salonun bir yanında kavga devam ederken AKP’li Komisyon Başkanı Avcı kürsüde maddeleri hızlıca okudu. AKP’lilerin bir bölümü basına ve CHP’lilere saldırırken komisyondakiler ise maddelerin tartışılmasına fırsat vermeyerek hızlıca oylayıp onayladılar.

6 gündür görüşülen yasa teklifinde istediği sonucu almakta zorlanan AKP, zorbalığı devreye sokarak 26 maddenin kalan 21 maddesini baskı ve şiddet yoluyla geçirdi. Komisyonda CHP’nin 3 katına yakın üyesi bulunmasına rağmen AKP’nin tarihe geçecek bir zorbalık örneği sergileyerek maddeleri tartışmak yerine muhalefeti tartaklamayı tercih etmesi meclisin getirildiği hali gözler önüne serdi.

Muharrem İnce: “Parlamenter demokrasi bitti”
Parlamenter demokrasinin bittiğini ifade eden CHP Grup başkanvekili Muharrem İnce şunları söyledi:

“AKP'liler, 'bizim çoğunluğumuz var, sizi konuşturmayız, gerekirse döveriz' diyorlar anlayacağınız. Milletvekili dövüyorlar, gazeteci dövüyorlar. Burada bizim can güvenliğimiz de kalmadı. Yüreği olan herkese sesleniyorum CHP burada. Bunlara ezilmeyeceğiz, pes etmeyeceğiz. Parlamenter demokrasi fiilen sone ermiştir. Bu iş bitti.”

Akif Hamzaçebi: “Otoriter rejim AKP'yi tanımlamakta artık yetersiz kalmıştır”
Çoğunluğun zorbalığının tarihe geçtiğini vurgulayan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi şe şu şekilde konuştu:

“Bugüne kadar ben AKP'nin eğilimini 'otoriter eğilim, otoriter rejim' olarak tanımlıyordum ama otoriter rejim AKP'yi tanımlamakta artık yetersiz kalmıştır, onun da ötesine geçmiştir.”

Emine Ülker Tarhan: “Parlamento'ya, AKP diktatörlüğü tarafından el konuldu”
CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan ise Twitter’dan şunları söyledi:

“Bugün Parlamento'ya, AKP diktatörlüğü tarafından el konulmuştur. Bugün itibariyle, Başbakan'ın parmağı Parlamento'nun gözüne sokulmuştur. Bunu hepimiz gördük. "4+4+4" sisteminin komisyonda kabul edilmesiyle, yoksul çocukların geleceği ve eğitim hakkı gasp ediliyor. AKP diktatörlüğüne hayırlı olsun...”

Kemal Kılıçdaroğlu: “Yaşananlar yeni anayasa çalışmlarını etkilemez”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise yaptığı açıklamada yaşananlardan AKP’yi sorumlu tutmasına karşın şu sözleriyle yaşananların yeni anayasa çalışmalarını etkilemeyeceğini belirtti ve AKP'yi rahattı:

"Ankara'ya dönüyorum ve bir durum değerlendirmesi yapacağım. Milli Eğitim komisyonu ile Anaya Uzlaşma Komisyonu farklı şeyler. Oradaki arkadaşlarımız görüşmelerini sürdürecektir”

Cemil Çiçek üzgünmüş
Meclis Başkanı Cemil Çiçek ise partisinin saldırısına ilişkin şunları söyledi:

“Son derece üzgünüm. İş bu noktaya gelmesin diye elimden geleni yaptım. 2 gündür çıkış yolu bulmak için çaba harcıyorum, ama elim hep havada kaldı.”

AKP’lilerin adam yaralayan nezaketi
Kendi partisinden milletvekilleri CHP’lilere ve basına saldırırken yasa teklifinin maddelerini okuyup onaylatan AKP’li Komisyon Başkanı Avcı’nın “nezaketliyiz” açıklaması şaşkınlık yaratı. CHP’li vekillerin “bindirilmiş kıtalar” şeklinde niteleyen Avcı’nın saldırgan AKP’liler hakkında yorum yapmaktan kaçınması dikkatleri çekti.

Hasip Kaplan’dan 12 Mart kıyaslaması
BDP Şırnak milletvekili Hasip Kaplan, Twitter’daki hesabında dün yaşananları 12 Mart 1971 ile kıyasladı:

Meclis komisyonunda 11 Mart darbesinin,12 Mart’tan farkı? Biri üniformalı, diğeri kravatlı, ikisi de milletin iradesini hedef aldı, susturdu.

25 dakikada 21 madde kabul edildi
Ülkenin geleceğini yakından ilgilendiren eğitim konusunda yapılacak olan düzenlemenin gerek meclisteki komisyonda gerekse eğitim alanındaki uzmanlar tarafından uzun ve ciddi bir şekilde tartışılması gerekirken yasa teklifinin komisyondan yangından mal kaçırır gibi geçirilmesi dikkatleri çekti.

AKP’nin bir taraftan CHP’li vekillere saldırırken diğer taraftan 26 maddelik teklifin 21 maddesini 25 dakikada kabul etmesi sahip oldukları hedef algısını tüm çıplaklığıyla ortaya koymakta. Geçtiğimiz hafta da teklifin 3. Maddesi görüşülürken çıkan tartışmada Hakan Şükür’ün danışmanının CHP’li bir vekile yumruk atması dün yaşanan saldırının tesadüf olmadığını düşündürdü.

Dindar gençlik hedefine kilitlenen AKP tartışmaya gerek duymuyor
AKP’li vekillerin komisyondaki yasa teklifini tartışma yapmadan geçirmek istemeleri eğitim ve gençlik konusuna ilişkin hedeflerini zaten daha önceden belirlemiş olduklarını akıllara getirmekte. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın zamanda yapmış olduğu konuşmalarda açıkladığı dindar ve kindar nesil yetiştirme hedefi komisyondaki AKP’lilerin neden daha fazla tartışmak istemediğini açıklamakta.

Kendilerine benzer gençlik hayal ediyorlar
Önemli bölümü 6. filoyu protesto eden yurtseverlere saldırmak ve benzeri gerici aktivitelerle gençliklerini geçirmiş olan AKP’lilerin meclis komisyonunda terör estirerek yaratmak istedikleri gençlik ülkenin geleceği açısından kaygı yaratmakta.

Erdoğan zaten talimatı vermiş, AKP’li vekillere tartışacak ne kaldı?
Komisyonun aceleci davranmasındaki bir diğer nedenin ise Erdoğan’ın verdiği talimatın dışında hareket etmeme alışkanlığı olduğu görülmekte. Daha önce AKP’li Hakan Şükür’ün kendisine sorulan gündeme ilişkin soruya verdiği “büyüklerimiz bilir” cevabı ve meclis çalışmalarına gelmeyip spor yorumculuğu yapmasının tartışılması üzerine yaptığı “'Beyefendiye sordum, gerisi lafügüzaf” açıklaması AKP’li milletvekillerinin Erdoğan’a olan bağımlılığına örnek oluşturmuştu.

Din Kültürü dersi yetmedi, Kur’an dersi geliyor
Teklifte yapılan değişiklikle ilköğretimin ikinci kademesine seçmeli ders koymak mümkün olacak. Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu’nun hazırlayacağı seçmeli ders programıyla Kur’an, Arapça gibi seçmeli derslere yer verilecek. Böylelikle dindar nesil ortaokul kısmı açılacak imam hatip öğrencilerinden ibaret kalmayacak.

Ağaç yaşken eğilecek
Okul öncesi eğitim zorunlu hale getirilmezken eğitime başlama yaşı bir yaş geri çekildi. İmam hatibe ilk dört senenin ardından gidebilmek mümkün olacağı için çocukların eskiye göre imam hatiplere 2 yıl daha erken başlamaları sağlanacak. 28 Şubat öncesinde imam hatiplere 5 yıllık eğitimin ardından başlanabiliyordu.

Sermayenin ucuz işgücü talebi
İmam hatiplerin yanı sıra meslek liselerinin orta okul kısımlarının da açılacak olması sermayenin uzun zamandır meslek liseleri üzerinden gündeme getirdiği ucuz işgücü talebine cevap verileceğini gösteriyor.

(soL - Haber Merkezi)