Dincileşme, reklam, ticaret... hepsi bir arada

Hepsi Fethullah Gülen Cemaati bağlantılı ticari şirketler: NT Mağazaları, Bank Asya, Cihan Haber Ajansı. Biri Kur'an basıyor, bağış kampanyası düzenliyor, diğer bağış yapıyor, öteki haberini, reklamını yapıyor.

Fethullah Gülen cemaati ile bağlantılı olduğu bilinen NT Mağazaları yaz Kur'an kurslarına katılan ancak maddi durumu iyi olmayan öğrencilere “hayırseverlerin de katkısı ile” ücretsiz Kur'an dağıtımı kampanyası başlattı. Pek çok ilde şu ana kadar yüzlerce Kur'an dağıtıldığı duyuruldu. Yine Fethullah Gülen bağlantılı Cihan Haber Ajansı il il kampanyanın haberini yapıyor. Böylece bir yandan küçük yaşta çocukların Kur'an kurslarına gönderilmesi teşvik edilirken, diğer yandan mağazanın bol bol reklamı yapılarak kârlar katlanıyor.

Mağazanın kampanyasında şimdiye kadar 22 binden fazla Kur'an dağıtıldığı, yaz boyunca okullar açılana dek 100 bin Kur'an dağıtılması hedeflendiği belirtiliyor. 50 ilde 76 şubesi olan mağazanın kampanyası il müftülükleri ile birlikte yürütülüyor. Müftülüğün cami imamları ile belirledikleri maddi durumu iyi olmayan öğrenciler NT Mağazaları'na bildiriliyor, mağaza da sponsorlar bularak bu öğrencilere Kur'an dağıtıyor.

Kampanyanın sponsorları aynı zamanda mağazanın müşterileri, müşteriler istedikleri sayıda Kur'anı satın alıyorlar, mağaza da bunu belirlenen öğrencilere dağıtıyor.

Cihan Haber Ajansı bu güne dek, Mersin'de 300, Edirne'de 150, Iğdır'da 55, Erzurum'da 300, Şanlıurfa'da 120 Kur'an dağıtılmış olduğu ve İzmir'de de 2 bin 500 “ihtiyaç sahibinin” teşhis edilmiş olduğu haberlerini servis etti.

Kampanya NT mağazalarının yanı sıra Bank Asya gibi diğer Fethullah Gülen Cemaati bağlantılı ticari kuruluşların reklamının yapılmasını da sağlıyor. Örneğin Erzurum'da Kur'an dağıtımı haberinde Bank Asya Erzurum Şube Müdürü Mehmet Öztürkcan tarafından yukarıda anlatılan yöntemle 20 adet Kur'an “bağışlanmış” olduğu duyuruluyor.

Kursların sayısı her yıl artıyor
Okul çağında çocukların gönderildiği Kur'an kurslarının sayısı ise AKP iktidarı süresince her yıl artıyor.

Bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığı'na (DİB) bağlı resmi Kur'an kurslarının sayısının 7 bin 657 olduğu belirtiliyor, bunun yanı sıra 80 bin camide çocuklara Kur'an eğitimi veriliyor. Ayrıca, Anadolu Gençlik Derneği (AGD), Safa Vakfı, Başakder, AKABE Kültür ve Eğitim Vakfı gibi çeşitli İslamcı yapı ve tarikatlara ait çok sayıda Kur'an kursu bulunduğu biliniyor.

DİB'in verilerine göre Kur'an kurslarının sayısı 2001'de 3 bin 363 iken 2006'da 6 bin 033'e, 2008'de 7 bin 657'ye çıkmış. Bu kurslarda okuyan öğrencilerin sayısı da 2001'de 90 bin 353 iken 2008'de 268 bin 736 öğrenciye ulaşmış.

(soL-Haber Merkezi)