Dinçer: '4+4+4 sistemi başarıyla uygulamaya konuldu'

Bugün katıldığı toplantıda Anadolu Ajansı editörlerine eğitim konsunda açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Dinçer, 4+4+4’e yönetilen eleştirileri haksız olarak niteleyip, yaşanan skandalları görmezden gelmeye devam etti.

Anadolu Ajansı’nın "Editör Masası" toplantısına katılan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, eğitim konusunda açıklamalarda bulundu.

“4+4+4’e ilişkin eleştiriler haksız”
4+4+4 sisteminin başarıyla uygulamaya konduğunu ve işleyişin sorunsuz sürdüğünü iddia eden Dinçer, sisteme ilişkin eleştirileri haksız olarak nitelendirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Bakan Dinçer’in en başından beri 4+4+4’e yönelik eleştirileri “ideolojik” sıfatıyla etiketleyip münferit ve kurgu olarak göstermeye çalıştığı görülmekte. Bugün katıldığı toplantıda da aynı iddiasını yineleyen Dinçer, okulların açılmasından bu yana basına da yansımış olan çok sayıda skandalı görmezden gelmeye devam etti.

Dinçer, “bütün dünya eğitime daha erken yaşlarda başlıyor” iddiasını sürdürdü
Daha önce Avrupa ülkelerindeki okul öncesi eğitime başlama yaşlarını ilkokula başlama yaşıymış gibi göstermeye çalışıp 66 ay uygulamasını meşrulaştırmaya çalıştığı görülen Dinçer’in “bütün dünya eğitime daha erken yaşlarda başlıyor” iddiasını şu sözlerle devam ettirdiği görüldü:

''66 aylık çocuk eğitime alınır mı, alınmaz mı tartışması yapılsaydı, tartışma belli noktaya gelirdi. Bütün dünya eğitime daha erken yaşlarda başlıyorken, bizim geç almamızın sebebi ne? Türkiye'de verilen kararların analitik boyutları hesap edilmiyor. Geçen yıl 72 ayı tamamlamış olan çocukların kayıt yaptıracağı belirtiliyordu. Aralık ayında 72 ayını tamamlayacak çocukları, 68 aylıkken kayıt yapıyorduk. Ay üzerinden ciddi tartışmalar yapılarak eğitim kurgulanmadığı için 84 aylıklara kadar çocuklar eğitime alınıyordu. 68 ay ile 90 ay arasında çocuklar aynı sınıfa oturtuluyordu. Bu sene sınıf öğretmenleri çok olduğu için 30 kişiyi doldurdukça bir sınıf açtık, ay farkı olanlar aynı sınıflara gelmedi. Gelecek yıl buna gerek kalmayacak.''

Yaş farkı olan öğrenciler için ayrı sınıf oluşturuldu mu?
Geçen yıl 1 milyon 285 bin kişi ilkokula başladığını, bu yıl ise sayının 1 milyon 758 bine çıktığını bildiren Dinçer, 60-66 ay arasında 120 bin öğrencinin kayıt olduğunu ve 68 ve 90 aylık öğrenciler için ayrı sınıflar oluşturulduğunu iddia etti.

Geçtiğimiz günlerde bir gazetede İstanbul’daki bir okulda 61 aylık öğrencinin 79 aylık sınıf arkadaşına “ağabey” diye hitap ettiği şeklinde çıkan haber Dinçer’in açıklamasını yalanlamakta.

“479 bin öğrenci Kuran-ı Kerim derslerini seçti”
Seçmeli dersler konusunda da açıklama yapan Dinçer, 593 bin öğrencinin matematik uygulamalarını, 495 bin öğrencinin yabancı dil ve 479 bin öğrencinin de Kuran-ı Kerim derslerini seçtiğini belirtti.

“İmam hatip ortaokullarına kayıt yaptıran öğrenci sayısının 109 bin”
Dinçer, geçen hafta sonu itibariyle imam hatiplerin ortaokullarına kayıt yaptıran öğrenci sayısının 109 bin olduğunu söyledi. Bu sene bin 141 imam hatip ortaokulu açıldığını söyleyen Dinçer, bunların 411’inin imam hatip liseleri bünyesinde bulunduklarını, kalanların ise bağımsız imam hatip ortaokulu olarak açıldığını söyledi.

Toplam imam hatip lisesi sayısının 703 olduğunu belirten Dinçer, tahminlerin üzerinde müracaat gerçekleştiğini, ve 125 bin ek öğrencinin kayıt olduğunu iddia etti.

Üniversiteye giriş sınavında değişiklik
Üniversiteye giriş sınavı konusunda değişiklik yapılacağına işaret eden Dinçer, merkezi sınavın devam edeceğini ancak sınavın yılda birkaç kez sınav yapılacağını şu sözlerle belirtti:

"Bu kadar gergin stres dolu bir imtihandan kurtulmamız lazım. YGS'yi yılda birden çok kez yaparak çocuklarımıza hayatın bir tek imtihana bağlı olmadığını anlatacağız. TOEFL'da olduğu gibi çocuk kendini hazır hissettiğinde yılda birden çok kez yapılan sınavlar için randevu alarak giriş yapacak ve hangisinde daha başarılıysa onu kullanabilecek. Yaptığımız şey bu. Bu bir sistem değişikliği değil."

"Öğretmen atamalarında KPSS kalkmayacak"
Dinçer, öğretmen atamalarında KPSS’nin kalkmayacağını ancak KPSS’nin yanında öğretmen adaylarının alan sınavlarına gireceklerini açıkladı:

"Öğretmen atamalarında KPSS kaldırılmayacak. KPSS, devlet memuru olmak için girilmesi zorunlu bir sınav. Şimdi öğretmenler, KPSS'nin yanında alan sınavına da girecekler. Önümüzdeki yıl Temmuz ayında 17 alandan da öğretmenlerimizi sınava alacağız. 141 alanın 17'sinden alan sınavı yapacağız. KPSS ve alan sınavı yaparak öğretmen alacağız."

(soL - Haber Merkezi)