"Din kuşatıcı olmalı"

Diyanet dur durak bilmiyor. Bardakoğlu'na göre insanlar nereye baksa dini görmeli, her şeyin içinde din olmalı. Ne de olsa Diyanet, "Cumhuriyetimizin çok temel bir kurumu."

soL (HABER MERKEZİ) Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, "Din hizmetini geniş bir çerçevede düşünebilirsek, emin olalım ki din, üzerinde kavga ettiğimiz değil, uzlaştığımız, barıştığımız ve güçlendiğimiz bir alan olacaktır" dedi.

Bardakoğlu, Çanakkale Müftülüğü tarafından yaptırılan 200 kişilik toplantı salonunun açılışında yaptığı konuşmada dinin toplumsal yaşamda üstlendiği rollere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Diyanet son zamanlarda büyük bir atağa kalkmış, Kuran kurslarında okuma-yazma öğretmekten, televizyon kanalı kurmaya, Güneydoğu Anadolu'da Kürt sorununun "çözümü" için dini devreye sokmaya kadar çeşitli girişimlerde bulunmuştu.

Cumhuriyetimizin temel bir kurumu...
Bilgilendirme toplantılarına çok önem verdiklerini, kendisinin de bu toplantılarda din görevlilerini bizzat dinlediğini, yazdıkları notları, özel dilekleri ve eleştirileri bizzat okuyup, değerlendirdiğini ve böylece kurumda ortak akıl oluşturduklarını anlatan Bardakoğlu, "Böylelikle daha iyi hizmet etmenin aşkını, şevkini ve yollarını öğreniyoruz. Bu bizim için önemli. Çünkü Diyanet İşleri Başkanlığı, Cumhuriyetimizin çok temel bir kurumudur, dini doğru şekilde, yerinde, zamanında, doğru tarzda anlatmanın önemine inanıldığı için kurulmuştur" dedi.

Din adamları olarak yanlışlar yerleşmeden, doğru bilgiyi, hizmeti, zamanında sunmayı istediklerini ifade eden Bardakoğlu, "Din hizmetlerinin çok temel özellikleri vardır. Öncelikli olarak toplumumuza din adına sunduğumuz bilginin kuşatıcı ve barıştırıcı olması gerekir" dedi.

Nereye baksan akla din gelmeli
Bardakoğlu, din hizmetlerinde sosyal açılımı da önemsediklerine değinerek, şöyle devam etti:
"Din hizmeti caminin dört duvar arasında kalan, şekil ve kalıplarda sıkışan bir hizmet olmamalıdır. Din hizmeti, aynı zamanda fakirin, kimsesizin, yoksulun, ihtiyaç sahibinin yanında olan, ona dinin aydınlık mesajını ulaştıran bir hizmet olmalıdır. Din hizmeti deyince ağaçlandırma, suların daha temiz akması, fakir fukaranın ve çocuklarını okutamayan ailelerin yanında olmak, kız çocuklarına karşı ayrımcılığı önlemek olmalıdır. Yani insanı ve toplumu mutlu eden ne kadar olumlu adım varsa din görevlilerimizin o konuda öncü olmasını, aktif rol almasını önemsiyoruz."

Bardakoğlu, geçen yıl 3 bin civarında kız çocuğunun eğitim almasını sağladıklarını, din görevlilerinin kendi maaşlarından küçük katkılar verip, aileleri ikna edip, çocukların okul masraflarını üstlendiğini de sözlerine ekledi.