Dilekçeleri de TRT Şeş alsın!

AKP'nin TRT Şeş'le gelen Kürtçe 'açılımı' tartışılmaya devam ederken, anadilde eğitim yapılmasını talep eden DTP'lilerin dilekçeleri kabul edilmedi.

soL (HABER MERKEZİ) AKP ve dinci-liberal basın TRT Şeş'in etkisiyle iyice "şaşı" olurken, Kürtçe ana dilde eğitim yapılmasını talep eden DTP'lilerin dilekçeleri dahi yetkililer tarafından kabul edilmiyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kürtçe "hayırlı olsun" mesajıyla, AKP'li milletvekillerinin türküleriyle yayın hayatına başlayan TRT Şeş, AKP ve özellikle dinci-liberal basın tarafından parlatılmaya devam ediyor. Daha önce Kürtçe şarkılar söylendiği, halaylar çekildiği için düğünleri durduran valiler, şimdi Kürtçe şarkılar, türkülerle halaylara katılıyor. Bu, TRT Şeş'in yarattığı "cesaretlendirici etki" olarak yorumlanırken, dün Siirt'te DTP'liler, Kürtçe ana dilde eğitim yapılması için topladıkları 1014 dilekçeyi Milli Eğitim Müdürlüğü'ne vermek isteyince, Emniyet güçleriyle DTP'liler arasında gerginlik yaşandı ve dilekçeler "yetkisizlik" gerekçesiyle kabul edilmedi.

Geçen hafta Diyarbakır'da konser veren Berdan Mardini'nin Kürtçe türküler söylemesinin ardından, yine Diyarbakır'da düzenlenen bir başka konserde, sanatçı Gülay ile TRT Türkü Yarışması Türkiye birincisi Şeyhmus Ebenkuş, Kürtçe şarkılar seslendirdi. Ebenkuş, Şivan Perwer'in parçalarını söylerken, Diyarbakır Valisi Avni Mutlu, halay çekti. Dicle Üniversitesi Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştirilen konsere çok sayıda Diyarbakırlı katıldı.

Diyarbakır'da yaşananlar, TRT Şeş'in rahatlatıcı ve cesaretlendirici etkisi olarak yorumlanırken, Siirt'te Kürtçe ana dilde eğitim yapılması için topladıkları dilekçeleri Milli Eğitim Müdürlüğü'ne vermek isteyen DTP'liler'in yürüyüşüne polis izin vermedi ve dilekçeleri kabul edilmedi.

"Anadilde eğitim en temel hak"

Siirt'te parti binası önünde toplanan DTP'liler adına yaptığı açıklamada, Hidayet Erinç, "Toplumsal yabancılaşma ve kültürel yozlaşmayı önlemek için, yapılması gereken, çocukların en temel hakkı olan eğitim hakkını kullanarak ana dilinin ve kültürünün öğretim kurumlarında çok iyi bir şekilde öğretilmesidir" dedi. Bir insanın, ana diliyle öğretim görmesinin, özlemlerini, sorunlarını anlatmasının, müziğini dinlemesinin en doğal hakkı olduğunu söyleyen Erinç, "Uluslararası sözleşmelerde de vurgulandığı gibi, çocuğun anadilde eğitim hakkı en doğal hakkıdır. Çocuğumun da bu insani haktan yararlandırılması için anadili olan Kürtçe dili ile okulda eğitim görmesini talep ediyoruz" diye seslendi.

Dilekçeler postadan da geri döndü

Erinç'in yaptığı açıklamanın ardından, bir dakikalık oturma eylemi yapan DTP'liler, daha sonra topladıkları dilekçeleri Milli Eğitim Müdürlüğü'ne vermek için yürüyüşe geçtiler. DTP'lileri abluka altına alana polis toplu yürüyüşe izin vermeyince çıkan gerginlik sonrasında, DTP'li grubu temsilen 10 kişi Milli Eğitim Müdürlüğü'ne giderek dilekçeleri teslim etmek istediler. Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Engin Özer, yetkisi olmadığını öne sürerek dilekçeleri kabul etmedi. DTP'liler, 1.014 dilekçeyi PTT aracılığıyla Milli Eğitim Müdürlüğü'ne postaladılarsa da, "Çocuğuma anadilde eğitim istiyorum" talebini içeren dilekçeler, postane yetkilileri tarafından DTP Siirt il binasına geri gönderildi. İade için herhangi bir gerekçe gösterilmedi. Erinç, uygulamanın keyfi olduğunu, dilekçeleri yeniden postaya vereceklerini söyledi.