Dikkat çeken tırmanış

Bombalar operasyon ve çatışmalar yoğunlaştığı bir sırada patladı.

soL (HABER MERKEZİ) Güngören'de çok sayıda yurttaşın ölümüne ve yaralanmasına yol açan bomba eyleminin ardından kimi yetkililer ve basın tarafından yapılan değerlendirmelerde, ağırlıklı olarak, PKK olasılığı üzerinde duruldu. Eylemin tarzı ve çapı dışında, bu görüşün dayandığı temel nokta, son günlerde TSK operasyonlarıyla kayıp verdiği ileri sürülen örgütün bir misilleme girişiminde bulunduğuydu.

PKK'den gelen açıklamalar ise örgütün bu eylemle bir ilişkisinin olmadığı doğrultusunda.

Genelkurmay Başkanlığı'nın Kuzey Irak'ta yapılan operasyonlara ilişkin dünkü açıklamasında, Kandil bölgesinde PKK kamplarına düzenlenen hava saldırısında 12 hedefin tümüyle imha edildiği bildirilmişti.

Operasyonlara yurt içinde ve dışında devam edileceği sözleriyle noktalanan bildirinin sonrasında yaşanan Güngören olayından geriye doğru gidersek, geçtiğimiz birkaç günün ana hatlarıyla dökümü, PKK eylemliliğinin ve yapılan operasyonların yükselen bir ivme kazandığını gösteriyor.
Bingöl'de, Asayiş Ekipler Amirliği'ne bombalı saldırı düzenlendi, çıkan çatışmada, saldırıyı düzenleyenlerden biri yaralı olarak kaçmayı başarırken, biri öldürüldü, biri yakalandı. Yaralı olarak yakalanan eylemcinin üzerinde bomba düzeneği olduğu açıklandı.

Hakkâri'nin Şemdinli ilçesinde bir kamyonetin PKK tarafından döşenen mayına çarpmasıyla yaşanan patlamada, sürücü ve araçtaki iki kişi öldü, bölgede operasyon başlatıldı.

Yine Hakkâri'de Emniyet Müdürlüğü binasına iki kez roketatarlı saldırıda bulunuldu, bina hasar alırken can kaybı yaşanmadı. Emniyet, bina yakınındaki mezarlıktan yapıldığı düşünülen saldırı sonrası bölgede geniş çaplı arama başlattı.

İzmir'in Torbalı ilçesinde yakalanan, PKK üyesi oldukları iddia edilen iki zanlının evlerinde yapılan aramada çok sayıda silah ve cephane ile, örgütün finansmanında kullanıldığı ileri sürülen tarihi eserler bulundu. Bahçede, arı kovanına saklanmış 700 gram plastik patlayıcı da ele geçirildi. Zanlıların, "İzmir'deki kamu kurum ve kuruluşları ile devlet büyüklerine yönelik bombalı eylem" hazırlığında olduklarının belirlendiği söylendi.

Kars'ın Kağızman ilçesi kırsal kesiminde 'Yıldırım -128' adı verilen operasyonda PKK'liler ile çatışmaya giren askerlerden biri öldü, bir asker de ağır yaralandı.

Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan "Terör örgütü mensupları tarafından gerçekleştirilen patlayıcı madde ve mayın kullanma olayları"na ilişkin duyuruya göre, 1 Ocak-25 Temmuz 2008 tarihleri arasında, örgüt mensupları tarafından hazırlanan 201 patlayıcı madde etkisiz hale getirildi. Hazırlanan ve patlatılan patlayıcı madde sayısı ise 84'tü.

Genelkurmay'a göre Kuzey Irak'ın Zap bölgesinde saptanan PKK/KONGRA-GEL örgütüne ait, patlayıcı depolama yerleri olarak tanımlanan 13 hedef, hava saldırısıyla vuruldu.

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde operasyona çıkacak askerlerin geçiş güzergâhına döşenen tuzaklanmış patlayıcı maddeyle oynayan dört çocuktan ikisi öldü, ikisi yaralandı.

Şırnak'ın Güçlükonak ilçesinde Koçyurdu kesimindeki karayolunda mayın arama-tarama faaliyeti yürüten jandarma erlerden üçü, yola döşenen mayının uzaktan kumandayla patlatılmasıyla yaşamını yitirdi.

Sadece son birkaç günün çatışma ve operasyonlarının kabaca bir dökümüyle, Güngören'deki büyük çaplı eylemin PKK bağlantısı iddiası birlikte ele alındığında, "Türkiyenin yeniden yapılandırılması" senaryolarında, ihmal edilmiş görünen aktörlerin rol talebinde bulunduğu yorumları yapılıyor...

PKK'den ise bomba eyleminin örgütle bir ilişkisinin olmadığı açıklaması geldi.