Devrimci Karargâh’ta 10 tahliye

“Orhan Yılmazkaya’yla yemek yemek” gibi suçlamalar içeren iddianamesiyle tepki toplayan Devrimci Karargâh davasında gazeteciler Aylin Duruoğlu ve Mehmet Yeşiltepe dahil 10 kişi serbest bırakıldı.

Bostancı’da yaşanan bir çatışmada öldürülen Orhan Yılmazkaya’yla bağlantıları olduğu öne sürülen 16 tutuklu sanığın yargılandığı davada, aralarında Vatan gazetesi internet sayfası genel yayın yönetmeni Aylin Duruoğlu ve Devrimci Hareket dergisi çalışanı Mehmet Yeşiltepe’nin de aralarında bulunduğu 10 kişi hakkında tahliye kararı verildi.

İstanbul 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde, saat 11.30'da başlayan ve yaklaşık 11 saat süren duruşmanın sonunda 10 aydır tutuklu bulunan Aylin Duruoğlu, Muhammet Çetin, İbrahim Şimşek, Mahmut Yeşiltepe, Abdülselam Sultan, Süleyman Gürkan Anıl, Nail Arıkan, Sevim Öztürk, Ceren Sütlaş ve Metin Akdemir serbest bırakıldı. Mahkeme heyeti, Cemal Bozkurt, Özgür Dinçer, Ergin Öncü, Fatih Aydın, Melek Seven ve Necdet Öztürk'ün tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 29 Haziran 2010'a erteledi.

Davanın iddianamesi, yoğun eleştirilere maruz kalmıştı. İddianamede Orhan Yılmazkaya’nın ev arkadaşı, ev arkadaşının eski eşi, ev arkadaşının eski eşinin sevgilisi ve arkadaşı, örgüt üyesi olmakla suçlanıyordu. Aynı iddianamede Aylin Duruoğlu’na yöneltilen suçlama, üniversite yıllarından arkadaşı olan Yılmazkaya’yla bir defa Vatan gazetesi yakınındaki bir alışveriş merkezinde yemek yemesiydi. Bir diğer gazeteci Mehmet Yeşiltepe’nin suçu ise Yılmazkaya’yla iki defa çay içmesiydi. Aylin Duruoğlu’na karşı bir diğer kanıt, 1989 yılında 1 Mayıs sırasında gözaltına alınması ve tutuklanmadan salıverilmesi, Mehmet Yeşiltepe’ye karşı bir diğer kanıt ise Küba’yı öven bir yazı yazması oldu. Mehmet Yeşiltepe’nin Yalçın Küçük’le çektirdiği bir fotoğraf da delil olarak kullanılmak istendi, ancak kısa sürede söz konusu fotoğraftakinin, Yalçın Küçük’ün oğlu olduğu anlaşıldı.

Davanın ikinci iddianamesi de ilkini aratmıyordu. İkinci iddianamede sanıkların çeşitli arkadaşları, ayrıca örgütün legal yayın organı olduğu öne sürülen Demokratik Dönüşüm’ün bürosuna bir defa uğrayan bir kişi, dergiye iki yazı yazan bir sendikacı ve bir vicdani retçi de “terör zanlısı” olarak anıldı.

(soL - Haber Merkezi)