Dev-Yol Davası yine ertelendi

Türkiye’nin en uzun süren davaları arasında yer alan ve 30 yıldan bu yana devam eden Devrimci Yol ana davasına Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nde devam edildi.

Birgün Gazetesi'nin haberine göre, 30 yıldır devam eden Devrimci Yol davası yine sonuçlanmadı. Mahkemede söz alan alanlar 12 Eylül Askeri Darbesine karşı iddianame hazırlanmasına atıfta bulunarak, “Anayasal düzeni zorla yıkan bir cuntanın yargıladığı bizler kamuoyu vicdanında aklanmıştık. Şimdi mahkemenin de beraat vermesini bekliyoruz” dediler.
Mahkemede yapılan konuşmalar zaman zaman duygusal anlar da yaşanmasına neden oldu. 12 Eylül işkencelerinde yitirilen arkadaşların isimleri geçtiğinde ve yaşananlar anlatıldığında avukatların ve sanıkların göz yaşlarını tutamadığı görüldü.

Beraat istiyoruz
Mahkemede söz alan Avukat Şanal Sarıhan 30 yılı aşkın bir süredir devam eden Devrimci Yol davasında adil yargılanmanın olmadığını söyleyerek, “Davanın bozulması ve yeniden yargılanmanın yapılması gerektiğini” söyledi. Sarıhan, “Bu davanın zamanaşımı yada başka bir gerekçe ile bitirilmesinin büyük bir haksızlık olacağını düşünüyorum. Bu davanın başından beri avukatıyım. Hiçbir aşamasında adil yargılanmadan söz etmek mümkün değil. Burada iddianamenin hazırlandığı 1982 yılında dava başlandığında mahkeme başkanı Ekrem Çelenk ‘bu davada sadece vicdanımla karar vereceğim’ demişti. O dönemde yaşananlar bir mahkeme başkanına bunları söyletmişti. Klasörlerce dava dosyasının kaybolduğu, polis tutanaklarının esas alındığı, işkencelerin ispatlandığı bu mahkemeler esas alınmamalıdır. Bu nedenle bu dava ile ilgili mahkemenizin bu gerekçelerle dosyayı iade etmeniz gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Mahkeme başkanı avukatları ve yargılananları dinledikten sonra davayı 1 Şubat’a erteledi.