Dershaneciler: Biz böyle iyiyiz...

Erdoğan'ın dershanelerin özel eğitim kurumlarına dönüşmesiyle ilgili açıklamada bulunması üzerine özel eğitimin daha fazla teşvik edilmesini isteyen Öz-de-bir, Güvender ve Töder, dershanelerin tümden kaldırılması fikrinden üzüntü duyduklarını açıkladı.

Başbakan Erdoğan 6 Ekim Cumartesi günü Medipol Üniversitesi Mega Hastaneler Kompleksi açılışında dershanelerin kaldırılarak özel eğitim kurumlarına dönüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bunun üzerine Öz-de-bir, Güvender ve Töder, Erdoğan'a dershanelerin tümden kaldırılması fikrinden üzüntü duyduklarını belirten bir yanıt verdi.

Erdoğan konuşmasında eğitim sisteminin özel sektör ile daha "uyumlu" çalışmasına olanak sağlayacağını belirttiği değişim hakkında şunları söylemişti:

"Özel üniversiteler vakıflar eliyle açılıyor. Biz yüksek öğretim reformu kapsamında ticari amaçlı olarak bu faaliyetleri yürütülebilir hale getireceğiz. Üniversite sınavlarına yönelik faaliyet gösteren dershanelerden şartlara uygun olanların özel okullara dönüşmesini istiyoruz. Kimse rahatsız olmasın. İsterlerse bunları birleşerek yapsınlar. Bana Anadolu'da şunu söylüyor anne babalar. 'Dershaneye çocuğumu göndereceğim, bu okullar niye? Ben kolumdaki bileziği satmak zorunda kaldım' diyor. Vatandaşım koleje gönderiyor yine dershaneye gidiyor. Oraya da dershaneye de para veriyor. Bunun ne akılla ne de mantıkla izahı yoktur. Türkiye bunu aşacak kimse gücenmesin. Yok kardeşim. Bu özel okullara ben öğrenci de göndereyim. Öğrenci boşluğu diye bir şey olmaz merak etme. Sen bizi yatırımdan kurtarırsın. Biz de sana öğrenci göndeririz. "

'Kusura bakmasınlar birileri daha fazla para kazansın diye Anadolu'daki fakir vatandaşımızın daha fazla sömürülmesine daha fazla göz yumamayız.' şeklinde konuşan Başbakan Erdoğan, şimdiye değin eğitim sisteminin piyasalaşmasına dershaneler aracılığıyla hizmet ettiğini kendisi ifade etmiş oldu. Eğitimde piyasalaşmanın bundan sonra nasıl bir biçim alacağına karar vermek üzere olan hükümet, tercihini bu sefer eğitimi tümden özelleştirmek yönünde yaptı. Eğitimin niteliğinin gelir gruplarına göre iyice farklılaşacak olması ise bu değişimin sonuçlarından bir tanesi olacak.

"Özel ders alımları ortadan kaldırılamaz"
10 milyar dolarlık yatırımı olan "sektörden" vazgeçmek istemeyen tekeller ise hükümeti dershanelerin tümden kaldırılması yerine, özel eğitimi teşvik eden bir unsur olarak dershanelerin yeniden yapılandırması konusunda ikna etme çalışmalarına devam ediyor. Konuyla ilgili Öz-de-bir , Güvender, Töder ortak bir açıklama gerçekleştirdiler.

Yapılan açıklamada Başbakan Erdoğan'dan randevu taleplerinin olduğu belirtilirken, "Dershanelerin birikimleri, deneyimleri ve eğitim ortamlarından eğitimimizin ihtiyaçları doğrultusunda yararlanılmalıdır. Özel ders alma ihtiyacı alınacak önlemlerle azaltılabilir ancak ortadan kaldırılamaz. Dünyadaki örnekler, uygulamalar bu yöndedir. Bizde de ailelerin ek destek aramaları yadırganmamalı, desteklenmelidir" denildi.

Biz daha ucuza daha büyük hayaller satarız
Açıklamada yoksul öğrencilerin özel eğitim kurumlarında eğitim göremeyeceği gerçeğine dayanılarak, dershanecilik şöyle savunuldu:

"Dershaneler özel okullara gidemeyen, özel ders alamayan orta ve dar gelir grubunun elindeki tek alternatiftir. Anadolu'nun ücra köşelerinden dershanelere devam ederek en iyi okullara giriş hakkı kazanmış öğrencilerimizin yakaladıkları bu fırsatlar unutulmamalıdır. Bu bakımdan dershanelerin yokluğunda dar ve orta gelirli vatandaşlarımızın, çocuklarını iyi bir okula yerleştirmek için özel ders aldırmak zorunda kalacakları ve bunun onlara daha pahalıya mal olacağı açıktır."

Dershaneci patronlar zaten özel eğitime yatırım yapıyorlar..
Dershanecilik sektöründeki patronların özel okullar alanında da eğitim "hizmeti" verdiği, dolayısıyla dershanelerin kaldırılmaması gerektiği ise şu gerekçelerle savunuldu:

"Özel okulların desteklenmesiyle özel öğretimin eğitimdeki payı artırılarak devletin bu alandaki yükünün azaltılması gerekmektedir. Dershanelerin de bu anlamda teşvik edilmesine yönelik yapılacak çalışmaları destekliyoruz. Zaten sayıları az da olsa okul açabilecek özel dershane girişimcilerimiz bu alanda yatırım yapmaktadırlar."

Açıklamada ayrıca, dershanelerin geleceği ile ilgili dershane yöneticilerine bir teklifin ulaşmadığı ifade edildi. Bakanlığın da "sektör" temsilcileriyle bir araya gelerek sınavlar ve diğer hususlarla ilgili belirsizliğin ortadan kaldırılması konusunda adım atmasını bekledikleri kaydedildi.

(soL Haber- Merkezi)