Demirtaş IŞİD'e karşı Kürt ordusu önerdi

HDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş, IŞİD saldırılarına karşı Kürtlerin ortak savunma mekanizmasını kurup, ordulaşmaya kadar gitmesi gerektiğini söyledi.

Demokratik Toplum Kongresi, Işid saldırılarının ardından Kuzey Irak'ta Sengal (Sincar), Mahmur ile Suriye'de Kürtlerine yaşadığı Rojava'ya gönderdiği aralarında milletvekillerinin de bulunduğu heyetin inceleme raporunu açıkladı. Açıklamaya HDP Eşgenel Başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı ve DTK Genel Başkanı Ahmet Türk ile milletvekilleri katıldı.

IŞİD saldırıları sonucu topraklarını bırakarak kaçan Ezidilerin durumuna dikkat çeken, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, uluslararası toplumu Ezidiler karşısında sessiz kalmakla suçladı. Demirtaş “Şengal petrol kuyuları ile dolu olsaydı bütün dünyada kıyamet kopardı. Ancak Şengal bir inanç merkezi. 25 bin Ezidi göç etti. Çağrımız petrole tapanlara değil insanlığını yitirmeyenleredir. Tüm Kürdistan halklarına da çağrı yapıyoruz. Ulusal birlik sadece siyasi birlik değil. Gerekirse bu barbarlığa karşı ortak ordulaşmaya bile gidilmesi tartışılmalıdır. Ortadoğu’daki toplulukların kendi öz savunma birliklerini oluşturmaları tarihsel bir zorunluluktur" ifadelerini kullandı.
Başlattıkları kampanyalar ile Şengal halkının yanlarında olduklarını söyleyen Demirtaş, hükümetin adım atması gerektiğini söyledi.

Irak Kürdistan Özerk Bölge Yönetimi'nin Şengal'e özel statü vermesi gerektiğini savunan Demirtaş, Ezidilerin kendi güçlerinin olması gerektiğini söyleyerek Eylül ayında Amerika'ya giderek bu meseleyi gündeme getireceklerini ifade etti. Ayrıca Avrupa ülkelerine, Süleymaniye, Erbil ve Kandil’e de gitmeyi planladıklarını belirtti.

Toplantıya katılan Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Ahmet Türk de, IŞİD saldırılarının Kürtlerin kazanımlarına yönelik olduğunu söyledi. Bu kazanımların korunması için çağrıda bulunan Türk, Kürtlerin birbirlerine sahip çıkması gerektiğini belirtti. “Dört parçadaki Kürt coğrafyalarındaki parti ve yöneticilere sesleniyorum. Biz kendi insanımıza sahip çıkmazsak başkası çıkmayacaktır. Kardeşlerimizle dayanışmayı ve mücadeleyi geliştirmek zorundayız. Bütün Kürt hareketlerinin birlik olarak bu saldırıyı karşılayacağı bir ortaklaşma zorunluluktur" ifadelerini kullandı.