Davutoğlu’nun yalanlanması 24 saat sürmedi: Bir haftada 1500 militan girdi

Dışışleri Bakanı Davutoğlu, İranlı mevkidaşı ile yaptığı görüşmede Suriye’ye yabancı savaşçıların girmesine karşı olduklarını söyledi ancak ÖSO kaynakları son bir haftada Türkiye üzerinden 1500 militanın girdiğini söylüyor.

Ankara’da önceki gün İranlı mevkidaşı Ali Ekber Salihi ile görüşen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu “son dönemlerde eğer bir dış müdahale söz konusuysa ki biz dışarıdan kim gelirse gelsin Suriye’ye dışarıdan müdahaleye kesinlikle karşıyız. Bir şekilde yabancı savaşçıların girmesine karşıyız. Hiçbir şekilde de Türkiye’den buna izin ve müsamaha gösterilmesi mümkün değil” dedi.

Ancak İtalyan haber ajansı AKİ’ye demeç veren kendilerine Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) adını veren grubun yetkilileri sadece son bir haftada Türkiye üzerinden 1500 yabancı uyruklu savaşçının Suriye’ye geçtiğini söylediler. Kaynaklara göre bu savaşçıların bir kısmı Suriye üzerinden Irak’a geçti.

Dün de Suriye resmi haber ajansı SANA, Halep kırsalının kuzeybatısına düşen Deret Ezza bölgesinde Türkiye’den giren cephane ve silah taşıyan konvoyun ordu tarafından hedef alındığını açıkladı.

"Türk subaylar yardım ediyor"
Fırat Haber Ajansı ise Afrin’de PKK’ye yakınlığı ile bilinen Demokratik Birlik Partisi’ne bağlı Halk Savunma Güçleri (YPG) tarafından yakalanan 3 Tunuslu El Kaide militanın itiraflarına yer verdi. Tunuslu militanlar ajansa, Suriye’ye girmek için önce İstanbul Atatürk Havaalanı’na gelip buradan Hatay’daki Cilvegözü sınır kapısına gittiklerini anlattılar. Militanlar, Cilvegözü’nün karşısına düşen Bab El Hava’da kendilerini bekleyen El Nusra Cephesi militanları aracılığıyla İdlib’in kuzeyindeki bir kampa götürüldüklerini ve burada askeri eğitim gördüklerini anlattılar. Türkiye üzerinden Suriye’ye geçmelerinin Türkiye istihbaratının bilgisi dışında gerçekleşmesinin mümkün olmadığını kaydeden militanlar, kendilerine Türk subaylarının yardım ettiğini söylediler.

Militanlardan Nadir El Vassani, Türkiye sınırındaki Atme civarında Türk subaylarından oluşan “İman” adında ve adı hiç duyulmamış bir gruptan bahsetti. Vassani’ye “Türkiye ile ilişkilerimiz bu grup üzerinden oluyordu. Bu grubun sorumlusunun adı Ebu Abdo Esseyef’tir. Bu grup aracılığıyla bize silah, cephane, erzak yardımlarında bulunuyordu. Ayrıca çatışmalarda yaralanan arkadaşlarımız bu grup tarafından alınarak Türkiye’deki hastanelere götürülüp tedavi ettiriliyor” dedi.

(soL - Dış Haberler)