Davutoğlu’nun önerisine ÖSO’dan yeşil ışık iddiası

Ahmet Davutoğlu’nun Suriye’de kurulmasını istedikleri geçiş hükümeti için Suriye Devlet Başkan Yardımcısı Faruk Şara’yı desteklediğini açıklamasının ardından, ÖSO danışmanı Dade’nin “Yemen modeli olmaması kaydıyla öneriyi kabul ediyoruz” dediği iddia edildi.

AA’nın haberine göre, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) siyasi danışmanı Bessam Dade, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Suriye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Faruk Şara'nın, geçiş hükümetinin başkanı olması önerisini olumlu karşıladıklarını söyledi.

Habere göre, AA muhabirine açıklamalarda bulunan Dade, ''Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun önerisini birebir Yemen modeli olmaması kaydıyla kabul ediyoruz'' diye konuştu.

Dade, ''Biz geçiş döneminin bir an önce gerçekleşmesini, görevin Beşar'dan yardımcısı Faruk Şara'ya derhal devredilmesini istiyoruz. Yemen'de olduğu gibi cumhurbaşkanına mühlet tanınmasını istemiyoruz'' diye devam etti.

Haberde Dade’nin “Davutoğlu'nun önerisi, Beşar'dan kurtulmanın en iyi yolu, bu nedenle tüm muhalif kesimlerin bu öneriyi kabul edeceğini düşünüyorum'' dediği ifade edildi.

Davutoğlu dün katıldığı bir televizyon programında “geçiş hükümetinde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad olmasa bile onun bir temsilcisi olabilir mi?” sorusu üzerine şunları söylemişti:

Esad’ın temsilcileri şeklinde değil, devletin, sistemin temsilcileri, ya da, yani şu anki diyelim, bazı eli kana bulaşmamış olan Riyad Hicab kalmış olsaydı olurdu, Faruk Şara olabilir. Anlatabiliyor muyum? Muhalefet de bu isimleri kabule yatkın. Beşar Esad ailesinin Suriye’deki son 20-30 yıl içinde sistemi anlama, yönetme kabiliyeti kadar da Faruk Şara’nın var. Ama Faruk Şara gayet akıllı ve vicdanlı bir tutumla bu son olaylarda, katliamların içinde yer almadı. Ama sistemi herhalde Faruk Şara’dan daha iyi bilen yok.