Davutoğlu'ndan Erdoğan'a yalanlama: 'NATO Türkiye'ye patriot füzesi vermeye hazırlanıyor'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, NATO'nun Türkiye'ye patriot füze savunma sistemi vermeye hazırlandığını açıkladı. Başbakan Erdoğan bugün yaptığı açıklamada konudan haberi olmadığını iddia etmişti.

Dışişleri Bakanı Ahmat Davutoğlu, NATO'nun Türkiye'ye patriot füze sistemlerini vermeye hazırlandığını açıkladı. Bugün Dışişleri Bakanlığı yetkililerince yapılan açıklamada NATO'nun Suriye sınırına konuşlandırılmak üzere Türkiye'ye Patriot füze sistemleri vereceği açıklanmış ve konu Milliyet gazetesinden Aslı Aydıntaşbaş tarafından da gündeme taşınmıştı.

Ancak Başbakan Erdoğan bu açıklamaları yalanlamıştı. Erdoğan yaklaşık iki sat önce yaptığı açıklamasında, "NATO’dan sınıra füze talebimiz olmadı, iddialar asılsız. Para ödemek suretiyle Patriot alma durumunda, düşüncesinde değiliz. Sağır duymaz uydurur cinsinden Reuters böyle bir haber yapıyor. Bizim böyle bir talebimiz olmamıştır" sözlerini sarf etmişti.

İddialara göre, ABD ve Türkiye arasındaki ortak plana göre, Kilis'e kurulacak patriot füze savunma sistemi ile Suriye'de fiili bir uçuşa yasak bölge oluşturulmuş olacaktı. İki ülke askeri makamları arasında bir süredir görüşülen plan hayata geçtiği takdir, Suriye toprakların muhalifler için güvenli bir bölge yaratılmış olacak ve Suriye ordusunun hava saldırısı yapması engellenecekti.

Reuters'a konuşan üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi ise bugün öğle saatlerinde yaptığı açıklamada, Ankara'nın füzelerin konuşlandırılması için kısa süre içinde NATO'ya resmi teklif sunacağını belirtti. Associated Press'in haberine göre, yine bir Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, sınıra patriot füzesi yerleştirilmesi konusunun, Suriye'deki rejim güçlerinin muhalefet ve siviller üzerine gerçekleştirdiği saldırıları durdurmak için ele alınan senaryolardan biri olduğunu söyledi. Türk yetkili, söz konusu planının ABD'deki seçimler yüzünden askıya alındığını ancak Obama'nın tekrar başkanlığa seçilmesinin ardından yeniden gündeme gelmesinin muhtemel olduğunu söyledi.

AA'ya konuşan bir başka diplomatik kaynak da, "Türkiye'nin güvenliği ve NATO sınırlarının güvenliği bağlamında NATO çerçevesinde yapılmakta olan çalışmalar ve ihtimaliyet planlamalarında bu konu da gündeme gelmektedir" ifadesini kullandı.

Bu durumda, Başbakan Erdoğan'ın iki saat önce yapmış olduğu açıklama, Dışişleri Bakanı Davutoğlu tarafından yalanlamış oldu.

(soL - Haber Merkezi)