Davutoğlu'ndan Brahimi'nin ateşkes teklifine destek

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye, Arap Ligi ve İran'ın, Suriye'de Kurban Bayramı'nda geçici ateşkes teklifine destek verdiğini söyledi, cuma günü ortak bir açıklamanın olabileceğini belirtti. Suriye muhalefeti teklifi reddetmişti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumdzija ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu,BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Brahimi’nin Suriye'de Kurban Bayramı'nda geçici ateşkes ilan edilmesi yönündeki teklifine ilişkin soru üzerine, Azerbaycan'da yaptıkları görüşmelerde İran tarafının bu konuda genel prensip desteğini ifade ettiğini kaydetti.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Dolayısıyla şu anda doğrudan bu konuya katkıda bulunabilecek olan Türkiye, Arap Ligi ve İran bu teklife destek beyanında bulundular. Bizim için önemli olan bir gün dahi bir saat dahi Suriye'de akan kan duracaksa yapmayacağımız fedakarlık yoktur.

Muhtemelen önümüzdeki günlerde, cuma günü olabilir, bütün ilgili ülkeler bu konuda ortak ya da ayrı ayrı ama paralel, eş zamanlı destek açıklamalarında bulunacaklar.''

Suriye'den tepkiler
Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihad Makdissi öneriye olumlu yaklaştıklarını, ancak Brahimi'nin gündeme getireceği herhangi bir planın başarılı olması için bütün tarafların kararlılık içinde olması ve planının Suriye'deki silahlı gruplar üzerinde etkisi olan dış ülkeleri de kapsaması gerektiğini söylemişti.

Muhalefetten ise teklife ilişkin çelişkili açıklamalar gelmişti. Muhalefetin silahlı kanadı ÖSO teklifi reddediğini açıklarken, Suriye Ulusal Konseyi (SUK) lideri Abdülbasit Seyda öneriye olumlu baktıklarını ancak asıl adımı atması gerekenin Şam yönetimi olduğunu söylemişti.

(soL-Haber Merkezi)