Davutoğlu 'sayaç gibi'

Yeni Şafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi’nin kendisine “Halep gibiyim her gelen bombalıyor” dediğini aktardığı Ahmet Davutoğlu, Halep’teki gelişmelere bağlı olarak sığınmacı sayısının 100 bine çıkması halinde tampon bölge kurulabileceğini söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin tarafından dile getirilen “Siyasi kulislerde Dışişleri Bakanı’nın değişeceği konuşuluyor” iddiası tartışmaya neden oldu. Dün CNNTürk’te Başak Şengül’ün konuğu olan Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi, Davutoğlu’nun görevden alınacağı iddialarının doğru olmadığını öne sürdü. Selvi, “Ankara’da Davutoğlu’nun görevden alınması gibi uçuk kaçık bir senaryo tartışılmıyor” derken, Dışişleri Bakanı’nın kendisine yönelik eleştiriler nedeniyle “kırgın” olduğunu söyledi.

Dün de Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ahmet Sever, Ruşen Çakır’a verdiği röportajda Abdullah Gül’ün yeniden Cumhurbaşkanlığına aday olmasına karşı yapılan açıklamalara “üzüldüğünü ve kırıldığını” ifade etmişti. Abdülkadir Selvi’nin söylediğine göre kırgınlığını “Halep gibiyim, herkes bir taraftan bombalıyor” şeklinde dile getiren Dışişleri Bakanı, iktidar çevresindeki “kırılanlar” kervanına katılan bir diğer isim oldu.

Halep’ten çok sayaç gibi…
Pazar günü yazılı basının Ankara temsilcileriyle biraraya gelen Ahmet Davutoğlu, Suriye’deki gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu. Suriye’nin kuzeyinde Kürtlerin bazı kentlerin denetimini ele geçirmesi konusunda konuşan Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin üç koşulda “meşru müdafaa” hakkını kullanmaya hazır olduğunu ifade etti. Davutoğlu bu koşulları ““Türkiye'nin sınır boyunda bir terör unsurunun oluşması, kaos ortamından yararlanarak de facto (fiili) otoritelerin oluşması ve Halep'in durumu” şeklinde sıraladı.

Yarın Kuzey Irak’a yapacağı ziyareti “istişare ve perspektif paylaşımı amaçlı” diye niteleyen Davutoğlu, “bir emri vaki yapılırsa bizim tarafımızdan da Suriye’nin diğer unsurları tarafından da kabul edilemez. Otururlar kendi geleceklerini tayin ederler. Biz de ona çıkıp 'bu bizim kırmızı çizgimizdir' demeyiz” dedi. Kırgın Dışişleri Bakanı, Suriye’nin kuzeyinde “tek bir etnisite olmadığını” da sözlerine ekledi.

Değerlendirmelerinin devamında Halep’teki duruma bağlı olarak Türkiye’ye gelen sığınmacı sayısının 100 bini bulması halinde Türkiye tarafından bölgede bir tampon bölge kurulabileceğini söyledi. Türkiye’de şu anda 45 bin civarında sığınmacı olduğunu belirten Davutoğlu, daha önce “50 bin sığınmacı bizim kırmızı çizgimizdir” diyordu. Böylece Dışişleri Bakanı, tampon bölge eşiğini yukarı çekmiş oldu.

Özgür Suriye Ordusu’nun Halep’e 300 kişi daha yolladığı iddia ediliyor
Bu arada Türkiye ve Körfez şeyhliklerinin himayesindeki silahlı kuvvet Özgür Suriye Ordusu’nun Halep’e 300 kişilik bir silahlı güç daha gönderdiği iddia ediliyor. Özgür Suriye Ordusu’na bağlı Liva el Tevhit (Tevhit Sancağı) adlı gruba üye olduğu kaydedilen paralı askerlerin Halep merkezine girdiğiöne sürüldü.

Başka bir ifadeyle, İslamcı militanlar kenti bombalarken, eleştirilere çok kırılan Dışişleri Bakanı da sığınmacı sayısını sayarak tampon bölge hesapları yapıyor.

(soL-Haber Merkezi)