Cumhurbaşkanlığı'ndan mahkeme kararı açıklaması

Cumhurbaşkanlığı tarafından Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından alınan karar üzerine açıklama yapıldı.

soL (HABER MERKEZİ) Cumhurbaşkanılığı "kayıp trilyon" davası ile ilgili olarak yargılanması gerektiğine karar verilen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Gül'ün davanın açıldığı 1998 yılında açılan davada "ısrarla yargılanmak" istediği iddia edilen açıklamada, dokunulmazlığının kaldırılmaması nedeniyle yargılanamadığına yer verildi.

Açıklamada Gül'ün o dönem üyesi olduğu Refah Partisi'nde mali konulardan sorumlu üyelerin ise yargılandığı ve beraat ettiği belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu davanın neticesinde, Genel Başkan Yardımcıları ile Genel Muhasibin suça konu herhangi bir eylemlerinin olmaması sebebiyle beraatlerine karar verilmiştir. Anılan Partinin malî konulardan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Muhasibi bile beraat ederken, o tarihte dış ilişkilerden sorumlu genel başkan yardımcısı olan ve Partide parasal konularda hiçbir hak, yetki ve sorumluluğu bulunmayan Sayın Cumhurbaşkanımızın, sanığı olmadığı ve yargılanmadığı bir davadan dolayı bazı çevrelerce şüpheli gibi gösterilmeye çalışılması kesinlikle iyiniyetle bağdaştırılamamaktadır."

Gül'ün milletvekili olduğu 1999 yılında Maliye Bakanlığı tarafından söz konusu Hazine alacağının tahsili için diğer kişilerle birlikte hakkında dava açıldığını, ancak "Genel Başkan Yardımcısı sıfatıyla görevinin sınırları gözönünde bulundurularak, malî konularda sorumluluğunun bulunmaması sebebiyle davanın reddine 19 Nisan 2007 tarihinde" karar verildiği belirtildi.

Anayasaya göre Cumhurbaşkanı'nın "vatana ihanet" dışında yargılanamayacağının ileri sürüldüğü açıklamada, "Bu sebeplerle, Sayın Cumhurbaşkanımızın milletvekilliğinin sona ermesinden sonra Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, söz konusu dosya ile ilgili olarak hakkında verilen Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar ile bu Karara karşı yapılan itiraz üzerine Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı tarafından verilen kararın, bu çerçevede değerlendirilmesi gerekmektedir" ifadesine yer verildi.