Cumartesi Anneleri 500. haftaya çağırıyor

27 Mayıs 1995'ten bu yana faili meçhul cinayetlerde, gözaltında kaybettikleri yakınları için Galatasaray Lisesi önünde oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri, yarın saat 12.00'de 500. kez buluşma çağrısı yaptı.

27 Mayıs 1995'ten bu yana Galatasaray Lisesi önünde gözaltında, faili meçhul cinayetlerde evlatlarını, yakınlarını kaybeden anneler, yarın 500. kez bir araya geliyor.

Cumartesi Anneleri'nin temel talepleri, kaybettikleri evlatlarının devlet arşivlerinde kayıtlı akıbetlerinin açıklanması, faillerin yargılanması, Türk Ceza Kanunu'nda zorla kaybetme suçunun insanlığa karşı suç kapsamında zaman aşımına uğramayacak şekilde düzenlenmesi ve Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Gözaltında Kayıplar Sözleşmesi'ni imzalaması.

500 haftadır kayıpların akıbeti soruluyor
Cumartesi oturmaları ilk kez Emine Ocak'ın oğlu Hasan Ocak'ın 21 Mart 1995'te gözaltına alınması olayı üzerine başladı. 1965 Tunceli doğumlu öğretmen olan Hasan Ocak aynı zamanda İstanbul’da bir çay ocağı işletiyordu. 21 Mart 1995’te Gazi Mahallesi’nde yaşanan devlet terörünün 10 gün sonrasında Hasan Ocak gözaltına alındı. Ailesi Ocak’a ulaşmaya çalıştı ancak emniyet her defasında gözaltı iddiasını inkar etti.

Ocak ailesi, gözaltında kaybettikleri oğullarını, 55 gün sonra kimsesizler mezarlığında buldu. Adli tıp yardımıyla kimliği zor tespit edilen Hasan Ocak'a işkence yapılmıştı. Yaşananlar üzerine Hasan Ocak gibi faili meçhul cinayetlerde yakınlarını kaybeden aileler her cumartesi saat 12:00'de bir araya gelerek kayıplarının akıbetini soruyor.

'Benim oğlum öğretmen, bana oğlumu bulun'
Anne Emine Ocak bulunduğu mahkemelerden birinde "benim oğlum öğretmen, bana oğlumu bulun" dediği için mahkeme düzenini bozmaktan hüküm giydi, 30 gün boyunca Ulucanlar Cezaevi’nde kaldı.

170. ile 200. hafta arasında polis eylemlere sürekli ağır müdahalede bulundu. Toplam 1093 kişi gözaltına alındı, anneler saçlarından sürüklendi, eylemlerde ağır biber gazı kullanıldı.

Ardından Cumartesi oturmalarına 13 Mart 1999 tarihinde ara verildi. 10 yıllık aradan sonra eylemler 31 Ocak 2009'da yeniden başladı.