Cumartesi Anneleri 500. haftada: Binler Galatasaray Meydanı'nda

Cumartesi Anneleri'nin bugün 500. haftasında binlerce insan Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi.

Gözaltına alındıktan sonra haber alınamayan ve faili meçhul cinayetlere kurban giden yakınlarının sorumlularını arayan Cumartesi Anneleri, bugün 500'üncü kez İstanbul Beyoğlu'ndaki Galatasaray Meydanı’nda toplandı. "500 haftadır aynı yerde" sloganıyla yapılan çağrı üzerine Galatasaray Meydanı'na gelen binlerce kişi Cumartesi Anneleri’nin oturma eylemine katıldı. 1995'te gözaltına alınıp kaybedilen Hasan Ocak'ın annesi Emine Ocak'ın Galatasaray Lisesi önünde yaptığı oturma eylemiyle başlayan "Cumartesi Anneleri" eylemleri halini almıştı.

Yakınları, kayıpların resimlerinin olduğu büyük pankartın üzerine karanfil koyarak oturma eylemine başladı. 500. haftasına ulaşan "Cumartesi Anneleri" eylemine katılan binlerce kişi arasında, Haziran Direnişi sırasında polisin attığı gaz kapsülüyle yaralanıp komaya giren ve 269 gün sonra hayatını kaybeden 15 yaşındaki Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan da vardı.

Eylemde birçok kayıp yakını da söz aldı. 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında gözaltına alınan ve bir daha evine dönemeyen Cemil Kırbayır'ın ağabeyi Mikail Kırbayır, "Biz sadece 500 haftaya ulaşmak için değil, adalet için buradayız" dedi. Kırbayır adalet yerini bulana kadar eylemlerine devam edeceklerini söyledi. Kırbayır'ın ardından söz alan, kayıp Rıdvan Karakoç'un kardeşi Hasan Karakoç ise, "20 yıl önce on kişiyle başlayan eylem şimdi on binlerce kişi oldu" dedi. Karakoç'tan sonra söz alan kayıp Ferhat Tepe'nin annesi Zübeyde Tepe ise oğlu için Kürtçe bir şiir okudu. Kayıp yakını Muzaffer Yedigöl ise "İstediğimiz sadece onların kemikleri" dedi. Sonrasında konuşan İkbal Eren, burada Cumartesi Anneleri ile kocaman bir aile olduklarını, ilk hafta ile 500. haftanın aynı olduğunu söyleyen Eren, eylemlerinin herkes tarafından bugünkü gibi sahiplenilmesi gerektiğini vurguladı.

Arjantinli annelerden mesaj
Arjantin'de cunta yönetiminin gözaltına aldığı ve kaybettiği çocuklarını bulmak için Plaza Del Mayo meydanında toplanan annelerden esinlenen Cumartesi Anneleri'ne Arjantinli annelerden mesaj vardı. Eylemde okunan mesajda, "Cumartesi Anneleri mücadeleyi bugüne kadar sürdükleri gibi bugünden sonrada sürdürmeliler. Onları hayranlıklar izliyoruz ve mücadele etmeleri için yüreklendiriyoruz. Çünkü sonunda adalet adaletsizliğin saltanatını elinden alacak" ifadeleri kullanıldı.

500. hafta eylemi basın açıklamasından sonra sonlandırıldı.