Coplasalar mı, gazlasalar mı?

Son dönemde AKP'ye bağlı bir güç haline gelmekle eleştirilen Emniyet Genel Müdürlüğü, polislerin demir cop kullanacağı iddialarını reddetti. Emniyet bu tavrıyla AKP'nin son dönemdeki inkar politikasına ayak uydurmuş oldu.

soL (HABER MERKEZİ) Toplumsal yaşamdaki etkisi her geçen gün daha fazla artan polis teşkilatı giderek daha yıkıcı bir güç haline geliyor. Basında yer alan haberlere göre Emniyet Genel Müdürlüğü demir cop kullanmaya hazırlanıyor. Dün yazılı bir açıklama yapan Emniyet Genel Müdürlüğü, demir cop kullanılacağı haberlerinin doğruyu yansıtmadığını iddia etti. Neredeyse AKP'ye bağlı bir güç haline geldiği için eleştirilen polis teşkilatının, son dönemde AKP'nin sıkça yaptığı gibi inkara başvurması dikkat çekti.

"Demir coplu sempatik polis"
İlk olarak Asayiş Şube polislerine dağıtılacağı söylenen demir copların, polislerin imajını düzelteceği iddiası ortaya atılmıştı. Katlanabilir olması sayesinde kolaylıkla kamufle edilebilir olan copların "sivil hayat ile barışık bir polis prototipi" oluşturacağı söyleniyor. Kapalıyken 15 cm olan ve sallanarak açıldığında 50 cm olan demir copların, açılırken çıkardığı sesin göstericileri yıldırabileceği iddia edilirken demir copun "en önemli faydalarından birisi"nin de "şüpheliyi tek hamlede etkisiz hale" getirebilmesi olduğu belirtiliyor.

Basında çıkan haberlerde demir copların kullanılmasından önce polislerin eğitime alındığı ve eğitimlerde "Kafa, kol ve dirseklere değil, kaba ete vurun" denildiği iddia edilmişti. Geçtiğimiz yıl Avcılar'da bir parkta oturan Feyzulah Ete'nin göğsüne attığı tekme ile ölümüne yol açan ya da motosikletin üzerindeki 14 yaşındaki çocuğu "dur ihtarına uymadığı" için vuran polislerin yer aldığı bir polis teşkilatında "Kafa, kol ve dirseklere değil, kaba ete" ilkesinin ne kadar uygulanacağı ise merak konusu.

Ölümcül
"Tek hamlede etkisiz hale getirebilir" olduğu için övülen demir coplar, kol bacak gibi bölgelere vurulduğunda kalıcı yaralanmalara yol açabilirken kafaya vurulduğunda ölüme gidecek kadar ciddi tablolara neden oluyor.

Polis ne kullanıyor?
Uzun yıllardır toplumsal olaylara müdahale için cop kullanan polisler, 2006 yılında Emniyet Genel Müdürlüğünün "kamuoyunda büyük tepkilere neden olan coplu müdahale görüntülerine son vermek" amacıyla aldığı kararın ardından biber gazı kullanmaya başlamıştı. Toplumsal olaylarda gaz kullanımını, liseler arası futbol maçında kavga eden bir iki öğrenciyi ayırmak için gaz kullanmaya ya da yardım kuyruğunda çıkan arbedeye müdahale için yaşlı kadınların üzerine biber gazı sıkmaya kadar vardıran polislerin ölçüsüz tavırları sık sık eleştirildi.

Geçtiğimiz yıl Şubat ayında basında yer alan haberlere göre toplumsal olaylarda plastik mermi kullanmaya karar veren Emniyet Müdürlüğü, tanesi 2 bin dolardan satın aldığı yüz adet "FN 303" tipi tüfeği toplumsal olayların yoğun olarak yaşandığı on ile dağıtmıştı. Bu mermilerin de öldürücü olabildiği biliniyor.

Normalde geniş arazide kullanılmaya uygun olan ATV tipi motorları İstiklal Caddesi gibi yoğun insan trafiğinin olduğu ve sıkışık bir bölgede kullanmaya çalışan polis teşkilatı son olarak da bir ilke imza atarak "ginger" isimli araçları kullanıma sokarak teknolojiye ne kadar kolay uyum sağladığını gösterdi.

Dur-Vur kanunu
Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'nda (PVSK) geçen yıl yapılan değişiklik ile polislerin silah kullanmadaki inisiyatifi artırıldı. Daha önce, suçun ağırlığı gibi nesnel ölçülere bağlı olan silah kullanma yetkisi, geçen yıl yapılan değişiklik ile polisin değerlendirme yetisine bırakıldı. Özellikle, "dur ihtarına uymadığı için" vurulan insan haberleriyle gündeme gelen yasa, hukukçular tarafından eleştiriliyor.