CIA başkanından kısa ziyaret

Dün Türkiye’ye gelen CIA başkanı David Pertaeus, görüşmelerinin ardından Türkiye’den ayrıldı. Petraeus’un bilinen görüşmesi MİT müsteşarı Hakan Fidan’layken, başka kimlerle görüştüğü hakkında açıklama yapılmadı.

Türkiye’ye gelen ABD’li yetkililer kervanının son temsilcisi CIA başkanı David Petraeus, bir günlük ziyaretinin ardından Türkiye’den ayrıldı. Petraeus’un MİT müsteşarı Hakan Fidan’la görüştüğü bilinirken, başka kimlerle görüşmede bulunduğu konusunda bilgi verilmedi.

Suriye krizinin tırmandığı günlerde, ABD’den gelen heyetlerin sayısında belirgin bir artış bulunmakta. Hilary Clinton’un ziyaretinin ve yapılan toplantıda alınan ortak kararların ardından, dün de CIA başkanı David Petraeus’un Türkiye’ye gelmesi, Suriye’ye yönelik müdahale için hazırlıkların hızlandırıldığı yorumlarına neden oldu.

Petraeus’un bilinen tek görüşmesi MİT müsteları Hakan Fidan’la oldu. Petraeus ve Fidan arasındaki görüşmede Suriye’deki durum ve PKK konularının ele alındığı öğrenildi. Toplantının iki ülke uzman heyetlerinin bir araya geldiği “operasyonel toplantı”nın ardından gerçekleşmesi ise dikkat çekti.
Petraeus CIA başkanı olduktan sonraki ilk ziyaretini geçen Mart ayında yine Türkiye’ye gerçekleştirmiş ve başbakan Erdoğan’la da görüşmüştü.

Petraeus Irak’ta Türk askerlerinin başına çuval geçirilmesi olayının sorumlusu olarak bilindiğinden “çuvalcı general” olarak adlandırılıyor.

Bu arada, ABD’li senatörler John McCain ve Joe Lieberman da sürpriz bir biçimde Türkiye’ye geldi. İstanbul’da bir restorandan çıkarken görülen senatörlerin, Suriyeli bir gençle görüştükleri öğrenildi.