CHP'nin seçim raporu: Ara seçim yapılacak, Kurtulmuş milletvekili olacak

CHP'nin hazırladığı seçim raporunda, "Mecliste yüzde 5’ten fazla sandalye boşalırsa ara seçim olacak. Numan Kurtulmuş gibi isimler bu seçimle Meclis’e taşınacak. Başbakan 2014’te Köşk’e çıkmak isteyecek" gibi tespitler yer aldı.

CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Siyam Kesimoğlu tarafından hazırlanan "Yerel seçim öncesi saptamalar" başlıklı raporda tespit, değerlendirme ve öneriler yer alıyor.

75 milletvekili AKP'de son dönemini yaşıyor
Vatan'dan Kıvanç El'in haberine göre, hazırlanan raporda, "AKP'de 75 milletvekili son döneminde ve bazı vekillerin yerel yönetimlere kaydırılması bir ara seçim gerekliliği yaratacak, yerel yönetimlere kaydırılanların sayısı TBMM’de yüzde 5’ten fazla sandalyenin boşalmasına yol açarsa, ara seçim zorunlu olacak" tespitleri yer aldı.

Belediyeler il sınırlarına kadar genişletilecek
AKP'nin anakent belediyelerinin yönetim biçimini değiştireceğinin de belirtildiği raporda, AKP'nin İzmir, Antalya, Adana, Mersin gibi büyükşehir belediyelerini kazanabilmek amacıyla anakent belediyelerini il sınırlarına kadar genişleteceği ifade edildi. Rapora göre AKP, anakentlerde kendine muhalif yerel yönetimleri olabildiğince azaltmak için belde belediyelerini de kapatacak. Raporda ayrıca parti liderine bağlı kişilerin yerel yönetimlerin başına geçirilmesiyle "fiili federalizm" olacağı yönünde ifadeler yer aldı.

Ara seçim olabilir, Kurtulmuş milletvekili yapılabilir
CHP'li Kesimoğlu'nun raporunda, 2014’te Çankaya’ya çıkmayı hedefleyen Erdoğan'ın Numan Kurtulmuş’u veya miletvekili olmayan diğer “veliaht”ları Başbakan atayabilmesi için milletvekili yapması ihtimali üzerinde duruldu. Bu doğrultuda bir ara seçim yapılabileceğine değinen Kesimoğlu, raporunda "Ayrıca AKP aynı yolla, ara seçimde bundan sonraki dönemde yararlanmak isteyeceği bazı kişileri TBMM’ye sokmak da isteyecektir. Bu yüzden de bir ara seçim kaçınılmaz görünmektedir" diye yazdı.

Erdoğan "şiddeti" artıracak
Erdoğan'ın üst üste seçim başarıları kazanarak muhalefeti bozguna uğratmak istediğine ilişkin iddialara dikkat çeken raporda, "Başbakan’ın CHP ve MHP’nin oyunu almak için yapacağı tek şey Kürt politikasında ‘şiddet’i artırmaktır. Yerel seçimden önce “Kandil’e girmek” bile olasılıklar arasındadır" denildi.