CHP’li Eryılmaz’dan Hatay’daki kamplara ilişkin soru önergesi

CHP Hatay Milletvekili Eryılmaz, Başbakan Erdoğan’a Hatay’daki kamplarda yaşananlar ve kampların güvenliğine ilişkin sorular yöneltti.

CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, Hatay’ın bazı bölgelerinde oluşturulan kamplarda yaşanan olaylara ve bu kampların güvenliğinin nasıl sağlandığına ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlanmasını istemiyle bir soru önergesi verdi.

Son günlerde Hatay’daki kampların iç ve dış güvenliğinin özel güvenlik şirketlerine ihale edildiği ya da edileceği yönünde birtakım bilgiler dolaşmakta olduğunu belirten Eryılmaz, Erdoğan’a şu soruları yöneltti:

“Suriyeli misafirlerin kaldığı bu kampların güvenliği polis ve Jandarma tarafından mı sağlanmaktadır? Bu kampların güvenliğinin özel güvenlik şirketlerine ihale edildiği ya da edileceği bilgisi doğru mudur?

Şayet bu bilgiler doğru ise güvenlik işi hangi firmalara ne bedelle ihale edilmiştir? Ya da ihale edilmesi için hükümetinizce yürütülen bir çalışma var mıdır? Şayet var ise çalışmalar hangi aşamadadır?

Kampların güvenliğinin özel güvenlik şirketleri tarafından sağlanması durumunda ortaya çıkabilecek asayiş sorunlarının sorumluları kimler olacaktır? Kampların dış güvenliğinin Polis ve Jandarma tarafından sağlandığı süreçte dahi kamplara giriş çıkışın kontrol altına alınamadığı, bazı misafirlerin askeri üniformalı bir şekilde kamplardan çıkarak şehirlerarası yolculuk yaptığı, Şanlıurfa girişinde ihbar üzerine durdurulan bir araçtaki kontrol esnasında anlaşılmıştır. Bu kontrol noktasında durdurulan araçtaki üniformalı şahıslar basında yer aldığı gibi kontrol sonrası seyahatlerine kaldıkları yerden devam mı etmişlerdir? Hangi yasal dayanakla üniformalı yabancılar ülkemiz içerisinde dolaşabilmektedirler? Neden uygulama noktasında ki ekipler bu şahısları adli kontrol altında çıktıkları kamplara iade etmemişlerdir?

Bu kampların güvenliği Polis ve Jandarma tarafından sağlanırken bile güvenlik zafiyeti yaşanırken, kampların güvenliğinin özel güvenlik şirketlerine verilmesi durumunda özel güvenlik şirketleri bu kampların güvenliğini ne derece sağlayabilecektir?

Bu kampların güvenliğinin özel güvenlik şirketlerine verilmesi ulusal güvenliğimizi zaafa uğratmaz mı?

Kamplarda kalan misafirlere geçici kimlik belgeleri verildiği iddia edilmektedir. bu iddialar doğru mudur? Şayet doğru ise bu güne kadar kaç Suriyeli misafire geçici kimlik belgesi verilmiştir? Bu şahıslara ilerde vatandaşlık vermeyi de düşünüyor musunuz?”

(soL - Haber Merkezi)