CHP'li Erdoğdu Erdoğan'a kara para trafiğini sordu

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Türkiye'ye sokulduğu iddia edilen kara paranın trafiğine ilişkin bilgi istedi.

17 Aralık’ta yapılan Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu’nun ardından kurulan CHP Kriz Masası Başkanı ve İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle hazırladığı yazılı soru önergesinde Türkiye’ye sokulduğu iddia edilen milyarca dolarlık “kara para”ya ilişkin sorular yöneltti. Erdoğdu, “İran’dan TIR’larla gelen 20 milyar ABD Dolarının uzun süre kayıtlara alınmadığı, daha sonra Merkez Bankası kasasına girdiği doğru mudur” diye sordu.

Erdoğdu, operasyonun ardından kendilerine çok sayıda bilgi, belge ve ihbar ulaştığını belirterek, bu bilgiler doğrultusunda hazırladığını belirttiği soru önergesinde, özellikle Türkiye’ye kayıt dışı olarak giren ve kaynağı belli olmayan yüklü miktarda altın ve dövizin, aklanarak sisteme sokulmasına ilişkin sorular yöneltti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle hazırlanan soru önergesinde öncelikle BM’nin İran’a uyguladığı ambargonun kapsamını soran Erdoğdu, “İran ambargosunun uygulanması ile ilgili olarak ceza alan yerli/yabancı, kamu/özel banka veya bankalar olmuş mudur? Olmuşsa bunlar hangi ülke bankası veya bankalarıdır? Bu bankalar ne gibi bir müeyyide ile karşı karşıya kalmışlardır” dedi.

TIR'la gelen 20 milyar dolar
Önergesinde, “Merkez Bankası’nın elinde kaynağı belli olmayan efektif var mıdır” diyen Erdoğdu şu soruyu yöneltti:

“Havaalanı ve İran sınırından giren TIR’larda yer alan 20 Milyar ABD Doları civarındaki efektifin uzun süre kayıtlara alınmadan bekletildikten sonra Merkez Bankası kasasına alındığı doğru mudur? Bu efektiften MİT’in bilgisi var mıdır? Söz konusu efektifin ülkeye getirilmesinde MİT mensupları görev almış mıdır? Almışsa kimin bilgisi dahilinde bu görevlendirme olmuştur?”

Sınır bölgelerinde para transferleri yapılıp yapılmadığını da soran Erdoğdu, “Bu transferlere kırmızı pasaport hamili bazı eski ve mevcut AKP milletvekillerinin aracılık ettiği doğru mudur? Bu transferler nedeniyle İran’da nasıl bir soruşturma yürütüldüğüne dair bilgiler var mıdır” diye sordu.
TÜPRAŞ ve BOTAŞ ödemeleri dolayısı ile Halkbank nezdinde açılan hesapların açılış tarihini de soran Erdoğdu, bu hesapların açılış talimatının hangi kurum veya Bakanlık tarafından verildiğinin yanıtlanmasını da istedikten sonra şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“Halkbank nezdinde açılan bu hesaplar sadece ambargo kapsamındaki ticarete konu ödemeler için mi kullanılmaktadır? Söz konusu hesaplar ambargo harici ödemeler için de kullanılıyor ise hangi ürünlerin ticareti için bu hesaplardan ödeme yapılmaktadır? Hesapların işleyişi nasıldır? İran’dan kamu kurumlarınca tedarik edilen ham petrol ve doğalgazın karşılığının ödenmesinde Halkbank’ın kullandığı para birimleri hangileridir?”

MASAK'tan altın şirketkerine inceleme
Soru önergesinde MASAK’ın altın ticareti ile ilgili olarak İstanbul Altın Rafinerisi ile Rona Döviz, Nadir Metal ve Atasay şirketlerini de kapsayan bir incelemesi olup olmadığı sorusuna yer veren Erdoğdu, bu incelemelerin sonuçlarını ve ceza alan kurum veya şirketlerin bildirilmesini istedi.
“İran’a gönderilmek üzere Avrupa’dan Deutsche Bank kanalıyla Halkbank ve Ziraat Bankası’na gönderilen ancak BM Takip Komitesi’nce durdurularak geri gönderilen fon transferi yapılmış mıdır? Tutarı ne kadardır” diye soran Erdoğdu, aynı şekilde İngiltere’de bulunan offshore fon şirketleri tarafından Türk şirketlerine fon satış işlemi vasıtasıyla Avro cinsinden para transferi yapılırken BM tarafından durdurulan transfer olup olmadığı sorusunu da yöneltti.

'ABD uyardı mı?'
TMSF bünyesindeki Birleşik Fon Bankası’nın İranlılara satılması için bir çalışma olup olmadığını da soran Erdoğdu, bu konuda ABD resmi makamlarından herhangi bir uyarı gelip gelmediğinin de yanıtlanmasını istedi.

“İran’daki gübre fabrikalarına ortak olan Gübretaş kanalıyla yapılan işlemler denetlenmiş midir? Danışmanınız Mücahit Aslan’ın yurtdışındaki bu gübre şirketiyle ilişkisi nedir” diye soran Erdoğdu, İran’da Gübretaş’ın ortak olduğu gübre şirketinin küçük ortağına hisseleri devretmesi için Türkiye’deki şirketlerine el konulup konulmadığını da sordu. Erdoğdu, “Bu kanaldan yapılan para transferlerinde Çin bankaları üzerinden Halkbank’a gelen tutarların dondurulması BM tarafından talep edilmiş midir, para transferlerinin daha sonra Avro olarak yapılması yoluna gidilmiş midir” dedi.

'MİT ve vekiller uçakla para taşıdı mı?'
Önergesinde MASAK Başkanı’nın görevden alınmasının nedeni de soran Erdoğdu, Halkbank işlemlerine MASAK müdahalelerinin nüfuzlu kişilerce engellenip engellenmediğine de yanıt istedi. Erdoğdu, “Bazı milletvekilleri ve bakanlar ile MİT yetkilileri usulsüz ve kayıt dışı milyarlarca ABD Dolarını uçaklarla taşımış mıdır? Enerji Bakanının oğlunun İran’dan doğalgaz satın alımında resmi bir görevi bulunmakta mıdır” diye sordu.

Başta ATV-Sabah medya grubu ve BMC gibi TMSF tarafından el konulan kuruluşların el değiştirmesinde kayıt dışı paranın sisteme sokulduğu iddiaları doğru olup olmadığının soran Erdoğdu, İranlıların Türkiye’ye yatırım adı altında hangi sanayi kuruşlarına talip olduğunun yanıtlanmasını da istedi.