CHP’den yetiştirme yurtları için araştırma önergesi

CHP’li Dibek yetiştirme yurtlarının durumlarının araştırılması için Meclis’e verdiği önergede, yurtların içinde bulunduğu sorunlara değindi ve konunun tüm boyutlarıyla araştırılmasını istedi.

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, yetiştirme yurtlarının durumlarının masaya yatırılması için TBMM’ye araştırma önergesi verdi.

Önergede sık sık haberlere konu olan yetiştirme yurdu skandallarının sonuncusu Yaşar Doğu Samsun Kız Yetiştirme Yurdu’nda ortaya çıktığı belirtildi. İki yıl önce aynı yurtta çıkan yangında 2 çocuğun öldüğünün belirtildiği önergede, yatak kapasitesinin yetersiz olması nedeniyle çocukların yerlerde yatırıldıkları, engelli, madde kullanan ve özel bakım gerektiren çocukların diğer çocuklarla bir arada tutuldukları belirtildi.

“Yurtlarda barınma bile sağlanamamakta”
Çocukların en temel insan hakkı olan barınma haklarının bile yetiştirme yurtlarda sağlanamadığının belirtildiği önergede fiziki yetersizliklerin çocukların sağlıklı gelişimlerini engellemekte olduğu vurgulandı.

Engelli, madde kullanan, özel bakım gerektiren çocukların diğer çocuklarla bir arada tutulmakta olduğunun ve uzmanların bu durumun olumsuz sonuçlara neden olduğuna dikkat çektiklerinin belirtildiği önergede, yurtlardan kaçan çocuk sayısının çok yüksek olduğu vurgulandı.

Önergede Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın göreve başladığı günden bu yana yetiştirme yurtlarının imkânlarının iyileştirilmesi konusunda bir çalışma içine girmediği belirtilerek bir Araştırma Komisyonu kurulması ve konunun tüm boyutlarıyla araştırılması talep edildi.

(soL - Haber Merkezi)