CHP ve AKP uzlaşı vakfı kurdu: Türbeleri onaracaklar

CHP Çankaya İlçe Başkanı Mehmet Perçin ve Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, AKP’li vekil ve yöneticilerle birlikte bir vakıf kurdu. Vakfın amacı türbelerin, inanç merkezlerinin onarımı ve bakımı oldu.

Yurt Gazetesi'nin haberine göre Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Ölmez ve Haydar Şahin’in önderliğinde kurulan, Türkiye Uzlaşı ve Kalkınma Vakfı’nın (TUTKAV) kurucuları arasında CHP’li yöneticilerin olması, partiyi karıştırdı. Ankara 15. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından 22.05.2012 tarihinde tescil edilen vakfın amaçları şöyle sıralandı:

“Toplumsal her aşamada işlevselliğin korunması ve pekişmesi için, tarihsel ve manevi öneme sahip şahsiyetlerin türbeleri ile ülkemizdeki inanç merkezlerinin tarihsel, kültürel dokusuna uygunluğunun araştırılarak bakımı, onarımı, çevre düzenlemeleri ile ilgili çalışmalar yapmak, sosyal ve kültürel faaliyetler düzenlemek.”

Uzlaşanlar listesi
Uzlaşı vakfında buluşanlar listesinde, çok sayıda tanıdık isim göze çarptı:

Mesut Akgül (Mamak Belediye Bşk.), Nihat Yıldız (Keçiören Belediye Bşk. Yrd.) Fethi Yaşar (Yenimahalle Belediye Bşk.), Mehmet Perçin (CHP Çankaya İlçe Bşk.), Süleyman Yılmaz (AKP Çankaya İlçe Bşk.) Ali İhsan Ölmez (AKP Büyükşehir Belediye Başkan Vekili), İbrahim Yiğit (AKP Milletvekili), Mustafa Ak (AKP Keçiören Belediye Bşk.), Faruk Koca (AKP Milletvekili) Haydar Şahin, Erdal Özyol, Bekir Erdoğmuş, Ali Gökşin, Sırrı Karahancı, Nihat Yıldız, Murat Akar, Mehmet Tulumoğlu, Erdal Atalay, Ali Özyol, Tülin Kartal Güngör, Adem Bozkurt, Erdal Altınok, Ömer Faruk Fukara, Ceyhun Yücel, Mikail Yılmaz, Hüseyin Yalçınkaya, Metin Sönmez, Mustafa Kayalı, Ahmet Erden, Ali Osman Uyar ve Selahattin Alemdar.

CHP AKP'yle neden uzlaştı?
CHP’li bazı yöneticilerin AKP’li yerel yönetici ve milletvekilleri ile yan yana gelip inançsal temelde bir ortak vakıf kurmaları, CHP içerisinde tartışma yarattı. Bu gelişme CHP’de vakıf kurucuların ağırlıklı olarak Alevi inancına sahip insanlardan oluşması ve AKP’nin Alevi yurttaşlara ilişkin siyasal bir hamlesi olarak yorumlandı. Ankara da Alevi oyların AKP’ye taşınması anlamında işlev üslenmesi beklenen bu vakfın, Alevi inancı için önemli kabul edilen türbe ve ziyaretlerin bakım, onarım ve işletmesini üstlenmesi amacını taşıması, Alevi yurttaşlar arasında da ciddi kaygılar yarattığı belirtiliyor.

CHP Çankaya İlçe Başkanı vakfın üyesi
CHP Çankaya İlçe Mehmet Perçin’in bu vakıfta yer alması, Çankayalı Alevi seçmenden oy almayan AKP’nin siyasal yatırımı olarak değerlendiriliyor. Bu vakıf üzerinden ulaşılması planlanan Alevi yurttaşların yerel seçimlerde tavırlarını etkilemesi düşünülen bu girişimin geri tepeceği, Alevi halkın bu oyunlara ve pazarlanma girişimlerine ciddi tepkiler göstereceği ifade ediliyor. Ayrıca CHP Genel Merkezinin, Çankaya İlçe Başkanı'nın bu girişimine karşı alacağı tavır merakla bekleniyor.