CHP’nin “Pusula”sı çarşafa dolandı

CHP, çalışmaları uzun süredir sessiz sedasız devam eden “Değişim İçin Pusula” belgesini yine fazla gürültü çıkarmadan açıkladı. Çünkü, Baykal’ın son günlerdeki "sansasyonel" açılımı, büyük beklentilerle başlatılan değişiklikten çok, parti rozeti taktığı çarşaflı yeni üyeler oldu.

soL (HABER MERKEZİ) Geçen hafta CHP'nin Gaziosmanpaşa Kongresi'nde üyelik verilenler arasında türbanlı ve çarşaflı kadınların bulunması, herkesin bir yerinden tuttuğu bir gündem maddesi haline geldi. "Baykal, türbana özgürlüğü savunmamıştı ama şimdi doğruyu gördü" yorumu İslamcı basında rağbet görürken, kimileri de böylesi bir barışın ne kadar olumlu olduğunu anlatma gayretine girdi. Yerel seçim hazırlıklarının başlangıcına tesadüf eden görüntüler, geçen seneki "din de bizim... millet de" afişleri benzeri bir atılıma denk düşecek gibi. Baykal, durumun özellikle planlanmış bir fotoğraf olmadığını iddia ederken, parti içinde rahatsızlıklar dile getirilir oldu.

22 Temmuz seçimlerinden sonra "ne olacak bu CHP'nin hali" tartışmaları yine alıp yürümüş, sorunun Deniz Baykal olduğu kanaati hasıl olmuştu. Kurultay zamanı gelip çattığında da, parti içinde bir değişim rüzgarı beklentisi esmişti. Değişim gerekiyorsa onu da ben getiririm diyen Baykal işe koyulmuş, CHP'ye çağ atlatacağını duyurmuştu. Söz konusu sıçramanın merkezine ise program ve tüzük değişikliği bahsi yerleşmişti. Nisan ayında çalışmaları başlatılan değişikliğin ne olup olmadığı uzun zaman anlaşılamasa da, kurultay döneminde işe yaradığı görülmüştü.

Aralık ayında yapılacak program ve tüzük kurultayına sunulacak temel belgelerin hazırlığının tamamlandığı, 16 Kasım günü CHP tarafından kamuoyuna duyuruldu. Onaya açılacak "Değişim İçin Pusula" metninin altı anabaşlıkta, 16 reformu içerdiği görülüyor. Ancak bu reformların detaylarının anlatımından, temel olarak ne denildiğini anlamak mümkün değil. Her kesime boncuk dağıtma derdiyle hazırlandığı anlaşılan "Pusula", bir yön göstermekten uzak. Özellikle Alevilere ve Kürtlere yanaşma çabası, maddelerin ürkek içeriğinden seziliyor. AKP hükümetinin kangrene dönüştürdüğü tüm güncel başlıkların art arda sıralandığı, ancak çözüm olarak ne önerildiğine dair hiçbir ipucunun bulunmadığı "Pusula"nın, ciddi bir beklenti oluşturmayacağının, yazarları tarafından da bilindiği anlaşılıyor. Sığlık, sadece halkın sorunlarını ciddiye almama noktasında değil, ihmal edilmeyen AB ve ABD'ye yönelik mesajlarda da görülebiliyor.

"CHP'nin ortasının solu" genel başkan adayı Haluk Koç, "Kara çarşafı dekor yaparak verilmek istenen mesaj, partinin kimliği ve çizgisi ile ne denli uyumludur? Bu görüntüler eşliğinde ve bu gelişmeler dikkate alındığında, yapılmak istenen program ve tüzük değişiklerinin, örgütümüzü ve kamuoyunu yanıltmaya dönük ve göstermelik bir çabadan öteye anlam taşımadığı açıktır" sözleriyle puan almaya çalışırken, ortaya çıkan metinden memnun gibi duruyor.